În luna martie va fi inaugurat primul și singurul spital din România unde pacienții vor avea acces la servicii medicale complet gratuite. Aceștia nu doar că vor primi tratamente fără costuri, ci vor beneficia și de o masă caldă înainte de a pleca acasă. Unitatea medicală va fi echipată cu cabinete specializate în mai multe domenii, inclusiv stomatologie, ginecologie, pediatrie, cardiologie, medicină internă și altele.
Cu o investiție de aproape 4 milioane de euro, preotul Dan Damaschin a pus pe picioare un spital dedicat persoanelor care, din cauza sărăciei, nu își pot permite serviciile medicale de care au nevoie. La aproape un an de când Asociația Glasul Vieții a început lucrările la Spitalul Veronica din Iași, unitatea medicală este acum la nivelul celor mai moderne clinici din țară.
La început, un număr de 10 medici și 15 asistente vor asigura îngrijirea pacienților, dar echipa va fi extinsă în viitor, potrivit Antena 3 CNN. Unitatea include chiar și un departament de imagistică, echipat cu cele mai moderne tehnologii, cum ar fi RMN-ul și computerul tomograf, care au costat peste 2 milioane de euro. În timp ce unele cabinete sunt complet echipate, altele mai necesită mobilier sau instrumentar. Costurile pentru echiparea completă a unora dintre acestea pot ajunge până la 30.000 de euro.
Un spital echipat cu cele mai moderne tehnologii
„Sunt foarte mulți oameni neasigurați, sunt foarte mulți oameni care nu își permit co-plata unor investigații medicale de calitate, unor tratamente speciale. În special la mamele mele, bolile nu fac decât să se acutizeze și complicațiile lasă răni mult prea adânci. Uneori ne răpesc oameni dragi pentru că nu au avut acel puțin la momentul potrivit pentru a-și căuta de sănătate. Clinica Veronica asta va face, va salva vieți”, a declarat preotul Dan Damaschin, fondatorul Asociației Glasul Vieții.
„În primul rând avem secția de imagistică, unde avem un aparat RMN și un CT de care suntem mândri, servicii absolut vitale pentru salvarea viitoarelor mămici și a copiilor. Faptul că nu au o asigurare de sănătate, nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a preveni anumite situații sau pentru a combate anumite boli”, a adăugat Adnana Sandu, asistent manager.
În prezent, Spitalul Veronica așteaptă să obțină avizele necesare de la Ministerul Sănătății pentru secțiile în care se vor efectua internările. Cu toate acestea, după ceremonia de inaugurare planificată pentru data de 8 martie, cabinetele din spital destinate consultațiilor în regim ambulator, precum ginecologia, pediatria și stomatologia, își vor începe activitatea.
Citește și: Telefoanele mobile interzise în școli pentru elevi!