back to top
spot_img

Cea mai mare ploaie de stele a anului! Când este vizibilă din România /VIDEO

Specialiștii anunță condiții ideale pentru observarea unui fenomen spectaculos, care va putea fi văzut inclusiv în România, însă într-un anumit moment. Este vorba despre cea mai mare ploaie de stele a anului!

Ploaia de stele „Geminide” va avea loc în perioada 11-16 decembrie, fiind cel mai puternic curent de meteori al anului 2023, care produce  în jur de 100 și 200 de meteori pe oră, în noaptea de activitate maximă. Cea mai puternică ploaie de stele din 2023 e un eveniment inedit, deși nu e la fel de cunoscută precum Perseidele, din luna august.

Spectacolul va atinge punctul maxim între 13-14 decembrie, când cerul Europei va fi senin, iar fenomenul va fi vizibil și în România, însă mai accentuat în seara de 14-15 decembrie.

Meteorii Geminide sunt strălucitori și intens colorați, fiind mai lenți decât alți meteori.

Poluarea luminoasă din zonele aglomerate reprezintă un obstacol semnificativ pentru a putea admira fenomenul. În plus, faza lunii poate avea și ea un efect semnificativ. Dacă Luna plină e prea puternică, atunci lumina e prea puternică pentru a putea admira stelele căzătoare.

Cei care vor să urmărească Geminidele trebuie să meargă într-un loc mai izolat, unde nu trebuie să se confrunte cu lumina artificială. Potrivit specialiștilor, trebuie găsit un loc izolat, cu cerul senin, pentru a urmări ploaia de meteoriți care va începe în jurul orei 22.

De unde provine ploaia de stele Geminide

La fel precum celelalte ploi de meteoriți, Geminidele sunt cauzate de praful și rămășițele care ajung în atmosfera Pământului. De obicei, sursa e o cometă care trece pe lângă Pământ.

În cazul Geminidelor, e vorba despre 3200 Phaeton, un asteroid neobișnuit. Are o orbită de 1.4 ani în jurul Soarelui. Atunci când se apropie de stea, formează o coadă luminoasă.

Potrivit NASA, e posibil ca 3200 Phaethon, sursa pentru cea mai puternică ploaie de stele din 2023, să se fi fragmentat din cauza presiunii exercitate de rotația sa. Ca urmare, ar fi eliberat miliarde de tone de praf și fragmente în Sistemul Solar.

Ca urmare, a luat naștere ploaia de stele Geminide, ce fascinează oameni din întreaga lume.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...