În această noapte va fi spectacol pe cerul României, careva fi luminat de stele căzătoare din curentul de meteori Orionide. Aceștia pot fi observați în special în afara orașelor, unde cerul nu este poluat de luminile artificiale.
Spectacol pe cerul României în această noapte. Ce sunt Orionidele și de unde provin
În perioada 2 octombrie – 7 noiembrie, Terra traversează marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. În această perioadă, curentul de meteori Orionide, unul dintre cele mai cunoscute fenomene astronomice, își face apariția. Maximul acestui curent va fi atins în noaptea de 20 spre 21 octombrie, când se estimează că vor putea fi văzute până la 20 de stele căzătoare pe oră.
Potrivit specialiștilor, toate fragmentele care ard în atmosferă în această perioadă provin din cometa Halley. Acestea creează un spectacol fascinant, numit Orionide, datorită faptului că meteorii par a veni din constelația Orion. Este o oportunitate rară pentru pasionații de astronomie să observe meteorii foarte strălucitori, cunoscuți sub numele de bolizi.
Stelele căzătoare dintr-un curent ar trebui să aibă o origine comună, iar în cazul Orionidelor, ele provin din cometa Halley. Este un fenomen deosebit, mai ales că uneori meteorii sunt foarte strălucitori, un motiv în plus pentru a-l urmări, scrie Hotnews.
Unde și cum poți vedea Orionidele
Meteorii Orionide pot fi observați cel mai bine în zonele din afara orașelor mari sau la marginea acestora, acolo unde poluarea luminoasă este redusă. Iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu poată fi observați, astfel că este recomandat să ne îndepărtăm de orașe pentru a putea vedea spectacolul ceresc, explică specialiștii.
Pentru a vă bucura pe deplin de fenomen, este indicat să priviți cerul timp de cel puțin o oră. Este de preferat să priviți la zenit, adică în punctul de deasupra capului. În plus, pentru o experiență optimă, ochii trebuie lăsați să se obișnuiască cu întunericul.
Ajută mult dacă veți evita să priviți la ecranul telefonului sau la alte surse de lumină timp de cel puțin 20 de minute, ne sfătuiesc astronomii.
Ce impact va avea lumina Lunii asupra vizibilității
Din păcate, anul acesta vizibilitatea meteorilor va fi afectată de faza de lună plină, care a avut loc pe 17 octombrie. Lumina puternică a Lunii va reduce șansele de a vedea toți meteorii, însă chiar și în aceste condiții, Orionidele vor oferi un spectacol deosebit.
Este important de știut că faza de lună plină din 17 octombrie va face ca ploaia de stele să se vadă mai slab, din cauza luminii. Totuși, cu puțină răbdare, vor putea fi observate mai multe stele căzătoare, mai ales în orele de după miezul nopții, notează specialiștii în astronomie.
Orionidele, o moștenire cosmică din cometa Halley
Orionidele reprezintă a doua ploaie de stele asociată cu cometa Halley, prima fiind ploaia de stele Eta Aquariide, care are loc la începutul lunii mai. În fiecare an, când Terra trece prin fragmentele lăsate în urmă de cometa Halley, acestea intră în atmosfera Pământului și se aprind, creând fenomenul cunoscut sub numele de Orionide.
Acest spectacol natural oferă o legătură vizibilă cu trecutul cosmic al Pământului, fragmentele cometei Halley fiind aceleași care străbat atmosfera planetei noastre de sute de ani.
Noaptea de 20 spre 21 octombrie va aduce pe cerul României un spectacol fascinant, oferit de stelele căzătoare din curentul Orionide. Deși vizibilitatea va fi afectată de lumina Lunii, pasionații de astronomie și cei care doresc să admire frumusețea cerului de toamnă vor avea ocazia să observe până la 20 de meteori pe oră.
Pentru o experiență cât mai reușită, este recomandat să vă îndepărtați de luminile orașului, să priviți cerul timp de cel puțin o oră și să permiteți ochilor să se obișnuiască cu întunericul.