Articolele şi corespondenţa lui Caragiale sunt puse „pe tapet” într-un spectacol-eveniment, la Teatrul Național I.L.Caragiale din București. O inițiativă inedită, într-un an electoral!
Contents
Este vorba despre un spectacol-coupe, dedicat lui Ion Luca Caragiale, programat pe 30 ianuarie, de la ora 19,00, la Sala Media a Teatrului National “I.L.Caragiale” din Bucureşti.
Potrivit TNB, actorul Niculae Urs a ales fragmente din articolele şi corespondenţa lui Caragiale pentru a pune în lumină trăsătura cea mai puternică a personalităţii scriitorului: înţelegerea vieţii ca un spectacol perpetuu, creat, regizat şi jucat de el însuşi.
Spectacol-eveniment cu un Caragiale etern prezent
“Moftul român este un ‘one-man show’ comic despre lumea lui Caragiale, nu prea diferită de lumea românească de astăzi. O lume ce reînvie datorită unui singur om, actorul! Este Lari Giorgescu, un nume important al tinerei generaţii, cu un CV impresionant şi nu mai puţin de alte 10 spectacole, în care joacă (doar la TNB!) în actuala stagiune”, transmit cei de la TNB.
„Lari Giorgescu a realizat realmente o performanță artistică: un recital de o oră care se urmărește pe nerăsuflate, în care spectatorul trăiește textele de proză ale lui Caragiale cu o intensitate aparte, savurând totul, de la construcția fără cusur pe care a actorul a realizat-o (ceea ce nu e la îndemâna tuturor în cazul lui Caragiale) la schimbările de voce, relieful conferit pasajelor și cuvintelor-cheie, gestica și mimica sugestive. Și iarăși se dovedește că nu e necesară întotdeauna multă recuzită și decor, scene aglomerate cu de toate, că vocea și chipul pot umple scena – când au resurse veritabile”, scria despre acest spectacol Costin Tuchilă.
Spectacol-eveniment dedicat nu întâmplător lui Caragiale
Pe 24 ianuarie 1893 apărea la Bucureşti revista satirică Moftul român, sub conducerea lui Ion Luca Caragiale. Nu în ultimul rând, Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852, dar a fost declarat în acte abia la 1 februarie.
Publicația era subintitulată ironic „Revista spiritistă națională, organ pentru răspândirea științelor oculte în Dacia Traiană”. În ea au fost publicate unele dintre cele mai valoroase schițe caragialiene. Începând cu numărul 11 a devenit ilustrată, publicând și caricaturi. Revista a apărut, cu unele întreruperi, până în anul 1902.
Citiți și: