Potrivit unui studiu recent, șase din zece specialiști în resurse umane (HR) (60%) se îngrijorează de frecvența schimbărilor legislative. De asemenea, o pondere și mai mare (80%) se așteaptă ca numărul modificărilor legislative să fie la fel de mare și în anul 2024, precum a fost în anii anteriori. Rezultatele cercetării au fost publicate marți.
Majoritatea specialiștilor HR sunt preocupați de dificultățile în implementarea schimbărilor legislative
Potrivit cercetării Romanian Software intitulată “Strategii de HR în 2024: Conformitate legislativă şi eficienţă în salarizare şi administrare de personal”, aproximativ 29% dintre respondenți au declarat că sunt indiferenți în ceea ce privește frecvența schimbărilor legislative din domeniul resurselor umane, iar doar 10% nu văd această problemă ca un aspect important. Totuși, majoritatea specialiștilor în resurse umane (60%) își exprimă îngrijorarea cu privire la dificultatea implementării modificărilor legislative.
Oamenii sunt de obicei sceptici în ceea ce privește modificările legislative, cu 80% dintre cei chestionați așteptându-se la un număr similar de schimbări în acest an ca și în anii precedenți. Deși există și un procentaj mic care nu au nicio opinie sau sunt în dezacord, majoritatea au o atitudine precaută față de legile și regulamentele care se schimbă constant.
Peste jumătate dintre cei chestionați (55,1%) consideră că principala dificultate în implementarea modificărilor legislative este lipsa de resurse și claritate.
Sondajul Romanian Software evidențiază provocările HR legate de termenele legale și bugetare

Conform unui sondaj recent, 53,1% dintre respondenţi subliniază cât de important este să respectăm termenele legale. Acest lucru arată presiunea crescută din partea autorităţilor şi necesitatea adaptării rapide a proceselor interne. De asemenea, 49,2% consideră dificilă bugetarea eficientă a resurselor umane din cauza incertitudinii legate de impactul legislativ asupra bugetelor şi dificultăţii în realizarea proiecţiilor financiare.
Un studiu recent a arătat că doar 38% dintre specialiştii din Departamentul HR se simt încrezători că pot face faţă legislaţiei în continuă schimbare. În plus, 32,5% recunosc lipsa angajaţilor specializaţi necesari pentru a urmări, evalua şi implementa aceste schimbări.
Potrivit experților din domeniul resurselor umane, o modalitate eficientă de a face față modificărilor legislative este prin formarea angajaților din exteriorul departamentului, o decizie luată de 23% dintre specialiști.
Studiul Romanian Software, bazat pe răspunsurile reprezentanților HR din 300 de companii din toate regiunile României și cu diverse dimensiuni, oferă o imagine de ansamblu a pieței muncii și sugestii practice pentru specialiști care se confruntă cu o piață în continuă schimbare. Scopul acestui studiu este acela de a identifica soluții pentru a adapta noilor provocări aduse de legislația muncii.