Tot mai mulți locuitori din Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, sunt nemulțumiți de numărul mare de turiști care vizitează țara.
Din cauza manifestațiilor organizate în diferite regiuni ale Spaniei, autorităţile sunt obligate să caute soluții pentru asigurarea bunăstarea locuitorilor ținând cont de nemulțumirile lor.
”Insulele Canare nu mai pot”, acesta este sloganul sub care a fost lansat un apel la un protest ce ar urma să se desfășoare sâmbătă în insulele din acest arhipelag situat în nord-vestul Africii.
Insulele Canare este un loc foarte vizitat deoarece este tot timpul însorit. Obiectivul protestului este oprirea construirii a două complexe hoteliere în Tenerife, principala insulă din arhipelag. De asemenea se dorește să se țină cont de solicitările locuitorilor şi de problemele de mediu în contextul exploziei incontrolabile a turismului. ”Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată” susţine organizaţia Canarias se agota (Insulele Canare se epuizează n.r.), care a inițiat mişcarea de proteste. Membrii organizației au intrat săptămâna trecută în grevă pentru a pune presiune asupra autorităţilor. Anul trecut, insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, de şapte ori mai mulţi decât cei 2,2 milioane de locuitori.
Numărul de turiști este extrem de ridicat având în vedere resursele locale, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei ”Canarias se agota”, Victor Martin.
Nemulţumirea nu este un fenomen izolat, din ce în ce mai multe mişcări anti-turistice, în special pe reţelele sociale, apărând în ultimele săptămâni în Spania. La Malaga, una din destinaţiile principale pentru turismul de tip soare şi plajă, pe zidurile şi porţile locuinţelor utilizate pentru găzduirea turiştilor se pot vedea autocolante cu lozinci : ”Aici înainte era casa mea” sau ”întoarce-te acasă la tine”. Acelaşi lucru este valabil la Barcelona sau în insulele Baleare, protestatarii instalând panouri publicitare false pe anumite plaje unde sunt lansate avertismente, în limba engleză, cu privire la riscul de căderi de pietre sau de înţepături ale unor meduze periculoase. Aceste metode sunt folosite pentru a-i descuraja pe potenţialii vizitatori.
Printre nemulţumirile locuitorilor se numără presiunea imobiliară, multiplicarea închirierii locuinţelor în scop turistic, unii locuitori fiind obligaţi să plece din centrul oraşelor, neplăcerile legate de poluarea fonică sau a mediului.
În Catalonia, care se confruntă de trei ani cu o secetă istorică, presiunea hotelurilor din Costa Brava asupra rezervelor de apă au creat nemulţumiri, în condiţiile în care autorităţile au introdus aproape toată regiunea în stare de urgenţă, de la începutul lunii februarie. Proteste ale spaniolilor faţă de fenomenul de supraturism au avut loc încă din anii 2010, în special la Barcelona. Se pare că nemulțumirea a atins un nivel alarmant, în condiţiile în care anul trecut Spania a găzduit un număr record de 85,1 milioane de turişti străini. La sfârșitul lunii martie, Sevilia a anunţat că ar putea introduce accesul plătit, pentru non-rezidenţi, în celebra piaţă centrală Plaza de Espana. De asemenea, Barcelona a decis să scoată de pe Google Maps o linie de autobuz foarte frecventată de turişti, pentru că această să poată fi folosită de locuitori.
Citiți și
Doi bărbați din Satu Mare, arestați pentru trafic de droguri de mare risc