Spania deține recordul mondial în privința consumului de somnifere. Astfel, aproximativ 5 milioane de oameni folosesc pastile pentru a adormi, a declarat președintele Federației Spaniole a Societăților de Medicină a Somnului (FEMESS), Carlos Egea.
Aceasta a avertizat asupra consecințelor insomniei pentru organismul uman. Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, marcată pe 15 martie, expertul din Spania a evidențiat necesitatea de a reflecta asupra faptului că somnul este considerat un „lucru neimportant” sau „timp pierdut”.
Neurofiziologul clinician și coordonatorul evenimentelor din Spania de Ziua Mondială a Somnului, Ana Teijeira Azcona, a declarat că tulburări ale somnului pot apare din cauza unor situații stresante cum ar fi nesiguranța locului de muncă, situația economică, mediile familiale neprielnice.
„Dacă ne culcăm în fiecare seară îngrijorați de situația noastră la muncă, pentru că este instabilă, pentru că avem un volum de muncă insuportabil, pentru că nu putem să ne descurcăm sau pentru că avem o mare incertitudine cu privire la viitorul nostru, mecanismele implicate în somn nu vor funcționa corect, având în vedere că vom trimite semnale creierului nostru pentru a rămâne treji pentru a rezolva toate aceste probleme”, a explicat Teijeira.
Cea mai mare creștere a insomniei apare în rândul tinerilor între 18 și 34 de ani. Deși prevalența insomniei cronice la adulți „oscilează în jurul a 14% din populație”, expertul asigură că „cea mai mare creștere a cazurilor de insomnie” apare la persoanele care au vârsta „între 18 și 34 de ani”.
Potrivit specialistului, un procent de 15% dintre tinerii din Spania cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani susțin că au suferit un accident de circulație din cauza lipsei de somn sau a oboselii
Acest lucru reiese dintr-un studiu publicat recent de Fundația MAFRE, împreună cu Societatea Spaniolă. Dream (SES) și FESMES. Potrivit studiului, peste 50% dintre tineri din Spania se trezesc cu dificultate devreme sau se trezesc dimineața în aproximativ jumătate de ora, având nevoie de cofeină pentru a rămâne treji.
În cadrul acestei strategii, Egea a evidențiat că esențială crearea unui Spațiu Specific de Training (ACE) pentru somnologie, o realitate în multe țări europene cum ar fi Germania, Franța, Portugalia, Ungaria și România. Somnologia este recunoscută ca subspecialitate medicală oficială, accesibilă dintr-un număr limitat de specialități.
Citiți și
Se schimbă cărțile de identitate ale autovehiculelor. Noul model