Soții casnici care s-au sacrificat pentru familie primesc o pensie de mizerie, pentru că așa prevede atât Legea pensiilor cât și Codul muncii. Sunt vizați aproape 150 000 de bărbați și femei care s-au sacrificat în folosul familiei și cărora Statul le dă un mare flit social.
Iată ce acte sunt necesare pentru a obține o pensie de asistat social:
- Cerere-tip și declarație pe propria răspundere,
- Acte de identitate,
- Adeverință de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă,
- Adeverință de venit,
- Certificat de atestare fiscală,
- Adeverință de la asociația de locatari/proprietari,
- Adeverințe școlare.
Documente privind locuința:
Declarație pe propria răspundere că locuiți unde locuiți și statutul proprietății.
După ce ați completat acest dosar stufos vă duceți cu el la primăria de care aparțineți și cereți o pensie de asistat social. Soţia sau soţul casnic va primi, de fapt, o indemnizație socială atunci când va atinge vârsta legală de pensionare. Suma aferentă acestei indemnizaţii sociale a fost stabilită la 1 septembrie 2024 şi este în cuantum de 1.281 de lei pe lună.
„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei”, au spus reprezentanții Ministerului Muncii. Și ca lucrurile să fie și mai clare, hai să vedem exact câți oameni beneficiază de această prevedere legală conform datelor Institutului Național de Statistică. Cei mai mulți beneficiari sunt în București, respectiv 38.831, și în județele Suceava (34.571 pensionari), Iași (30.766), Dolj (29.617), Prahova (27.197) și Bacău (26.761).

Și dacă banii nu sunt foarte mulți, ba chiar putem spune insuficienți pentru a-ți cumpăra cele necesare unui trai de supraviețuire, avantajul major e că poți beneficia de acces gratuit la sistemul medical de stat, ceea ce pentru unii e o mare realizare, pentru că în perioada în care ai stat acasă și ai gătit pentru copii și pentru nepoți nu ai beneficiat de posibilitatea de a te trata în unitățile spitalicești din rețeaua Ministerului sănătății. Pentru cei care nu știu, le spunem acum că există posibilitatea de a plăti din mână o sumă fixa pentru a beneficia de asistență medicală. La 1 ianuarie 2025 salariul brut era de 4050 de lei, iar suma anuală pe care un cetățean trebuie să o plătească pentru a beneficia de servicii medicale, zicese gratuite este de 2.430 lei, (adica 202 lei lunar) care reprezintă 10% din suma rezultată după înmulțirea salariului brut cu șase luni. Oricum o dai, tot rău e. În cazul în care ai gătit, ai spălat și ai dereticat pentru familie trebuie să te aștepți ca familia să îți dea niște bani ca să beneficiezi și tu, ca tot omul, de asistență medicală. Dacă nu, te uiți pe geam cum ninge, vara. Mai există și posibilitatea de a fi co-asigurat. Ia uite aici ce înseamnă asta și ce trebuie să faci: Pentru a obține calitatea de coasigurat în sistemul de sănătate din România, trebuie îndeplinite anumite condiții și trebuiesc depuse documentele necesare la angajatorul persoanei asigurate sau direct la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) de care aparții.
Pot beneficia de această calitate următoarele persoane care nu au venituri proprii și sunt în întreținerea unei persoane asigurate: soțul/soția, părinții, copiii.
Pașii pentru obținerea calității de coasigurat
Pregătirea documentelor necesare
- Cerere-tip (se completează la angajator sau la CAS),
- Declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate, care confirmă că susține financiar coasiguratul,
- Act de identitate (copie și original) al coasiguratului și al persoanei asigurate,
- Certificat de căsătorie (dacă este cazul, pentru soț/soție),
- Certificat de naștere sau alt act doveditor al relației de rudenie (pentru părinți),
- Declarație pe propria răspundere a coasiguratului că nu realizează venituri,
- Adeverință de asigurat a persoanei care susține coasiguratul (se obține de la angajator sau CAS).
Care este modalitatea de depunereca documentelor
Dacă persoana asigurată este angajată, actele se depun la angajator, care le transmite mai departe la Casa de Asigurări de Sănătate.
Dacă persoana asigurată nu este angajată (dar este asigurată prin alte mijloace, de exemplu, prin plata CASS), documentele se depun direct la Casa de Asigurări de Sănătate din județul de domiciliu.
Obținerea calității de coasigurat
După verificarea documentelor, Casa de Asigurări de Sănătate emite o adeverință de coasigurat sau actualizează statutul în sistemul informatic. Calitatea de coasigurat este valabilă atât timp cât persoana asigurată are salariu și coasiguratul nu obține venituri. Dacă situația se schimbă (de exemplu, coasiguratul începe să realizeze venituri), trebuie notificată Casa de Asigurări de Sănătate pentru încetarea calității de coasigurat.
Și cu astea ți am spus ce trebuie să faci ca să beneficiezi și tu cât de cât de serviciile medicale gratuite și să arunci căruțe de bani pe la spitalele private care te jupoaie de viu. Hakuna matata!