Justiţia spaniolă refuză să claseze ancheta pentru corupţie ce o vizează pe soţia premierului Spaniei, Pedro Sanchez. Mai precis, justiţia spaniolă a respins o cerere a Parchetului ce preconiza clasarea anchetei pentru corupție.
Aceasta susține că există elemente „suficiente” care să justifice continuarea investigaţiilor, potrivit AFP. Ce acuzații i se aduc soției premierului Pedro Sanchez?
„Există indicii referitoare la presupusa săvârşire a unui delict” care sunt „suficiente” pentru ca această anchetă preliminară să continue, conform unei decizii a unui tribunal de la Madrid, care estimează că aceste indicii sunt „mai mult decât simple suspiciuni”.
Acuzaţiile împotriva soţiei premierului Spaniei, o „strategie”?
Potrivit media online El Confidencial, care a dezvăluit existenţa anchetei, justiţia se interesează în special de legăturile dintre Begona Gomez şi grupul turistic spaniol Globalia.
Directorul său general, proprietarul companiei aeriene Air Europa, ar fi avut o întrevedere cu Begona Gomez, pe când grupul său negocia cu guvernul asupra acordării unui ajutor public în plină pandemie de COVID-19. Begona Gomez conducea pe atunci o fundaţie care semnase un acord de sponsorizare cu Globalia.
Sanchez a precizat la finalul lui aprilie că acuzaţiile împotriva soţiei sale reprezintă o „strategie de hărţuire şi demolare” provenind de la „media puternic marcate de dreapta şi extrema dreaptă” şi susţinute, potrivit lui, de opoziţia conservatoare.
Ministrul justiţiei Felix Bolanos a precizat, miercuri, și a dat asigurări că raportul Gărzii Civile „a demontat piesă cu piesă toate acuzaţiile false” împotriva Begonei Gomez. „Nu există absolut nimic” în acest dosar, „cu cât mai repede va fi clasată această anchetă, cu atât va fi mai bine”, a mai precizat el.
Pedro Sanchez a anunțat că intenționează să demisioneze
După ce a fost anunțată ancheta, Sanchez a precizat pe 24 aprilie, spre surpriza generală, că intenţionează să demisioneze şi îşi va suspenda activităţile timp de cinci zile pentru a reflecta la aceasta. Însă, el a decis, în final, să rămână la putere.
Cei din opoziție consideră că pauza a fost, de fapt, doar o punere în scenă pentru a deturna atenţia opiniei publice şi că premierul nu a avut intenţia de a demisiona.
Guvernul socialist spaniol l-a chemat duminică pentru consultări pe ambasadorul său de la Buenos Aires, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii critice la adresa soţiei premierului Pedro Sanchez cu ocazia unei reuniuni a extremei dreapta ce a avut loc la Madrid, relatează Reuters.
Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez, în timpul unei adunări organizate la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, la care au participat mulţi dintre aliaţii săi internaţionali. Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Alvares a declarat că aşteaptă scuze din partea lui Milei. Alţi miniştri au condamnat, de asemenea, discursul lui Milei, în care acesta a descris socialismul ca fiind “blestemat şi cancerigen”.
Soția premierului Spaniei implicată în scandalul care „trece granița”
“Prin comportamentul său, Milei a adus relaţia dintre Spania şi Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a declarat Alvarez într-o declaraţie video. Vizita lui Milei a încălcat şi protocolul diplomatic, întrucât a refuzat să se întâlnească cu regele Spaniei, Felipe, şi cu premierul Sanchez, preferând să îşi promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la mitingul partidului.
Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care provine din rândul socialiştilor spanioli, a declarat, într-o postare pe X, că „atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu îşi au locul în cultura noastră”.
Un tribunal din Madrid a declarat în aprilie că analizează acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri împotriva soţiei lui Sanchez, aduse într-o plângere privată de Manos Limpias (Mâini Curate), un grup de activişti anticorupţie. Cu toate acestea, autoritatea de urmărire penală din Madrid a declarat ulterior că a făcut apel pentru ca acest caz să fie respins din lipsă de probe.
Ce este Manos Limpias
Judecătorii pot alege dacă să acționeze sau nu asupra unor astfel de plângeri și nu orice acuzație a dus la o anchetă judiciară. Cu toate acestea, unii au dat curs unor astfel de anchete.
Spre exemplu, acuzaţiile aduse de „Mâini curate” împotriva prinţesei Cristina, fiica cea mică a Regelui Juan Carlos, au dus la urmărirea penală a acesteia pentru complicitate la fraudă fiscală. Soţul ei a fost condamnat pentru fraudă şi evaziune fiscală, dar ea a fost achitată.
La începutul acestei luni, o plângere împotriva lui Sanchez pentru legea de amnistie a politicienilor catalani după demersul acestora de a obţine independenţa regiunii nu a fost admisă de Curtea Supremă. “Este o acuzaţie falsă din partea unei organizaţii de extremă dreapta pentru a calomnia şi defăima prim-ministrul guvernului”, a declarat vicepremierul Maria Jesus Montero reporterilor, în timp ce principalul partid de opoziţie, Partidul Popular, i-a cerut lui Sanchez să dea explicaţii.
Ajuns la putere în iunie 2019, printr-o moţiune de cenzură a conservatorului Mariano Rajoy, Sanchez a încheiat până la urmă un acord de guvernare cu Podemos (moştenitoarea mişcării Indignaţilor), imediat după scrutin.
Citiți și: România, destinație turistică promovată la BBC. Dezvăluiri despre următoarea țintă /VIDEO