Soprana Angela Gheorghiu a întrerupt Actul 3 din opera “Tosca” – reprezentația de la Seul, Coreea de Sud, după ce publicul i-a solicitat tenorului coreean Alfred Kim un bis din “E lucevan le stelle”. Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la scandal.
Angela Gheorghiu a întrerupt Actul 3 din opera “Tosca”, după ce publicul i-a solicitat tenorului coreean Alfred Kim un bis din “E lucevan le stelle”. Potrivit relatărilor, soprana a urcat pe scenă şi a făcut tot posibilul să-l oprească pe dirijorul Jee Joong-bae înainte de a afirma cu voce tare: “Scuzaţi-mă. Este un spectacol. Nu este un recital. Respectaţi-mă”.
Incidentul a generat reacţii negative din partea publicului care a huiduit-o pe soprană. Organizatorii, Opera Metropolitană din Seul şi Sejong Arts Center, au emis duminică seara, imediat după incident, o declaraţie în care au menţionat: “Nu am mai auzit alte declaraţii sau explicaţii din partea ei cu privire la acest incident. Am depus oficial o plângere la compania care o reprezintă şi am solicitat oficial scuze de la Gheorghiu. În prezent, aşteptăm răspunsul ei şi vom stabili paşii următori în funcţie de răspunsul său”.
Reprezentaţia a fost organizată în cadrul unui eveniment care a marcat împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Puccini, organizat de joi până duminică. Gheorghiu a interpretat rolul principal atât în spectacolul de deschidere cât şi în cel final.
„Doamna Angela Gheorghiu doreşte să îşi exprime dragostea profundă faţă de publicul coreean”
Conducerea agenţiei care asigură managementul sopranei române Angela Gheorghiu, a emis un comunicat în care transmite că “Doamna Gheorghiu regretă profund circumstanţele care au dus la incidentul de la Sejong Arts Center, de duminică”. S-a convenit şi s-a confirmat în prealabil cu dirijorul şi echipa de producţie a (operei) ‘Tosca’ faptul că nu vor exista bisuri oferite de niciunul dintre interpreţi. Doamna Gheorghiu crede cu tărie că bisurile în afara unui cadru de concert-reprezentaţie perturbă fluxul narativ al operei”, a transmis agenţia Intermusica.
“În pofida acestui acord, cu puţin timp înainte de Actul 2, dirijorul a propus un bis pentru aria ei, ‘Vissi d’arte’, pe care doamna Gheorghiu l-a refuzat din nou pentru a menţine integritatea reprezentaţiei. Din păcate, această decizie nu a fost respectată în cazul Ariei 3, a tenorului, lucru pe care doamna Gheorghiu l-a perceput drept un afront personal, având în vedere convingerile sale ferme în această privinţă”, a precizat Intermusica în comunicatul său.
“Doamna Gheorghiu doreşte să îşi exprime respectul şi dragostea profundă faţă de publicul coreean, cu care a avut mulţi ani o relaţie minunată. Am fost deosebit de îngrijoraţi de nivelul extraordinar de abuz la care a fost supusă online, exacerbat de relatările incomplete din mass-media referitoare la acest incident”, a notat conducerea agenţiei.
Comunicatul a venit la câteva zile după ce Angela Gheorghiu a întrerupt Actul 3 din opera “Tosca”.
Angela Gheorghiu, album care marchează centenarul morţii lui Giacomo Puccini
Soprana, al cărui temperament vulcanic este binecunoscut, a lansat anul acesta un nou album care marchează centenarul morţii compozitorului italian Giacomo Puccini (1858-1924).
Albumul, produs de Signum Classics, a fost înregistrat alături de pianistul Vincenzo Scalera şi conţine 17 melodii clasice compuse de Puccini pentru voce şi pian în perioada 1875 – 1919, inclusiv una recent redescoperită, “Melanconia”, prezentată pe disc în premieră mondială. “Acest album reprezintă omagiul meu pentru Giacomo Puccini, căruia i-am fost profund recunoscătoare toată viaţa. Alături de Vincenzo Scalera am avut bucuria să înregistrez 17 melodii clasice pe care Puccini le-a compus de la 16 la 61 de ani. Unele dintre ele au o forţă şi un stil care amintesc de ariile din operele sale, altele sunt mai romantice şi mai pure”, spune Angela Gheorghiu, în declarații pentru presa britanică.
Angela Gheorghiu s-a aflat anul acesta la Londra, pentru a cânta Mimi în „La Bohème” de Puccini. Prilej ca mărturisirile de suflet ale celebrei soprane să apară în The Guardian. The Guardian i-a dedicat Angelei Gheorghiu un amplu articol, înainte de spectacolele „La Bohème” pe care le-a susţinut la Royal Opera House, între 24 ianuarie şi 16 februarie a.c.. By the way (ca să păstrăm ritmul londonez), am remarcat deja încântarea Angelei Gheorghiu vizavi de rolul Mimi, în reel-urile postate de artistă pe Facebook.
Mărturisirile sopranei pentru The Guardian
„Gheorghiu locuieşte acum pe malul lacului Lugano, în Elveţia, dar consideră Londra casa ei spirituală. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a absolvit la un an după căderea lui Ceauşescu. Prăbuşirea regimului său i-a permis lui Gheorghiu să caute o carieră internaţională. În acest scop, într-o zi din 1992, s-a trezit pe Floral Street din Londra, îmbrăcată într-o pelerină roşie.
Ea a întrebat un trecător care este drumul spre uşa scenei de la Opera House. „Era la doar cinci metri distanţă! Am mai spus această poveste înainte”. Aşa este, dar totuşi: ce poveste pentru o operă!”, nota The Guardian. Angela Gheorghiu a rememorat în The Guardian momente importante din viața ei. Cum ar fi cel în care „ Meryl Streep a venit la mine, a căzut în genunchi şi a spus: <Oh, Doamne! În următoarea mea viaţă vreau să fiu ca tine!>. O ador pe Meryl!”.
Artista a fost debordant de sinceră și, printre altele, a explicat anumite alegeri din viața ei: „Trebuia să aleg să fac o carieră sau să am copii. Şi am spus că nu o voi face niciodată, pentru că nimeni nu te poate asigura că a avea copii nu îţi va schimba corpul. Când eşti însărcinată se întâmplă ceva cu corpul. Aşa că am fost foarte precaută”.
Sora ei, Elena, născută un an mai târziu, a fost şi ea cântăreaţă de operă, dar a murit într-un accident de maşină în 1996, lăsându-i în urmă pe soţul Andrei Dan şi pe fiica Ioana. După moartea lui Dan, în 2001, Ioana a fost adoptată de Angela.
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.