Potrivit unui sondaj Ipsos, în eventualitatea retragerii lui Joe Biden din cursa pentru fotoliul de la Casa Albă, fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar obţine mai multe voturi decât Donald Trump. Aceasta ar putea fi singura persoană capabilă să-l învingă pe actualul președinte.
Sănătatea lui Biden, sub semnul întrebării după dezbaterea cu Trump
După dezbaterea televizată de la 27 iunie, care a avut loc între Joe Biden și Donald Trump, sănătatea lui Biden a devenit o preocupare. Mulți democrați se întreabă dacă va putea continua în cursa prezidențială până la alegerile din noiembrie. Candidatura președintelui democrat este pusă la îndoială.
Conform unui sondaj Ipsos publicat marți, dintr-un eșantion de 1000 de persoane, una singură a fost considerată capabilă să obțină un rezultat mai bun decât Joe Biden împotriva lui Donald Trump într-o eventuală cursă electorală pentru președinție – Michelle Obama.
Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ar obţine 50% dintre sufragii într-o potenţială cursă pentru preşedinţie împotriva miliardarului, care s-ar clasa pe locul doi cu 39%.
Conform sondajului, aproximativ 3% dintre respondenţi ar alege un alt candidat, în timp ce 4% s-ar abţine să voteze.
Michelle Obama ar avea un scor mai bun decât Joe Biden
Se pare că Michelle Obama ar avea un scor mai bun decât Joe Biden, care este creditat cu doar 40% dintre voturi, fiind egalată cu Donald Trump.
Cu alegerile doar la patru luni distanță, acest sondaj arată că Partidul Democrat se află într-o situație dificilă.
După ce au fost testați, majoritatea oamenilor politici ar fi înfrânți de președintele democrat în exercițiu. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, ar obține 39% din voturi, în timp ce Donald Trump ar primi 42%. Guvernatoarea Michiganului, Gretchen Whitmer, s-ar clasa cu 39%, în timp ce Donald Trump ar primi 41%. În Kentucky, guvernatorul Andy Beshear ar obține doar 36%, comparativ cu 40% pentru Donald Trump. Iar în Illinois, actualul guvernator JB Pritzker ar fi devansat de Donald Trump care ar obține 40% din voturi spre numai 34% pentru Pritzker.
Cu toate acestea, este important să abordăm cu prudență aceste scoruri, deoarece nu există alți democrați care și-au anunțat candidatura.
Sistemul electoral indirect din România și SUA poate complica alegerea președintelui
În România, câştigarea alegerilor naţionale nu este suficientă pentru a deveni preşedinte. Datorită sistemului electoral indirect prin mari electori, acest lucru poate fi un proces complicat şi imprevizibil.
În alegerile din 2016, Donald Trump a obținut mai puține voturi (46%) decât Hillary Clinton (48%), însă a fost ales președinte de un număr mai mare de mari electori – 304 față de 227.
Teoretic, conform statutului Partidului Democrat, este posibil ca alt candidat să fie ales înainte sau după Convenția Democrată, care va avea loc pe 19 august și va desemna candidatul pentru Casa Albă. Cu toate acestea, este puțin probabil să se schimbe candidatul după Convenție.
În realitate, sunt mari șanse ca nimic să nu se întâmple.
Joe Biden a câştigat susţinerea a aproximativ 90% dintre cei peste 4.000 de delegaţi aleşi la alegerile primare democrate, care au fost selectaţi pentru a vota în numele preşedintelui la Convenţia Naţională.
De cand a fost investit ca președinte, Casa Albă a respins ferm întrebările cu privire la starea fizică și mentală a liderului democrat. Recent, au fost observate semne de declin al sănătății sale fizice și abilităților verbale.
Mulți lideri importanți din partid și-au exprimat public sprijinul lor pentru Joe Biden înainte, dar după dezbaterea de joi, mulți susținători și donatori încep să se simtă frustrați. Există acuzații că cercul strâns al președintelui nu este suficient de transparent cu privire la abilitățile sale.
În timp ce alţi politicieni sunt criticaţi pentru lipsa lor de transparenţă, Joe Biden este încurajat să răspundă la îngrijorările publicului prin conferinţe de presă şi discuţii directe cu jurnalişti şi susţinători.
Într-o conferință de presă luni, un jurnalist a întrebat președintele american dacă ia în considerare să se retragă din cursa electorală. Aceasta a venit după un discurs scurt al lui Joe Biden la Casa Albă, în care acesta comenta decizia Curții Supreme de a-i da lui Donald Trump mai multă imunitate. În loc să răspundă, Biden s-a întors și a părăsit sala.
CITIȚI ȘI: Alegeri în Marea Britanie: Partidul premierului Rishi Sunak, pe muchie de cuțit