Desemnat ministru al Transporturilor cu surle și trâmbițe de către trioul Ra-Ta-Ta pardon vă rog scuzați, Ciolacu-Tudose-Ponta, distinsul domn’ Grindeanu a avut mâna liberă la punga cea groasă a statului român.
Toată lumea a crezut atunci ca promisiunile noului ministru se vor materializa în fine după atâtea și atâtea minciuni electorale. Una dintre promisiunile sale viza compania de stat Tarom pe care cei de dinaintea lui au dus-o spre faliment prin interpusii lor experți în tabla de acoperiș, plase de plastic, coafor și multe altele dar în niciun caz în aviație.
În pandemie Tarom s-a chinuit ca să poată ajunge la mal cu o piatră de gât pusă de așa-zisii experți ai Price Waterhouse and Cooper PWC aduși de fostul ministru USR cu numele interesant de Drula!
Spre rușinea unui gigant mondial precum PWC, experții săi aveau cunoștințe zero în aviație și au făcut propuneri care au băgat Tarom și mai adânc în sarabanda falimentului.
Pe mâna lui Grindeanu, echipa PSD-PNL de la conducerea Tarom a trimis un așa zis plan de reorganizare al Taromului care a fost respins de către Adina Valeanu și a ei ceata din Comisia de transporturi a CE. Un nou plan a fost făcut și cu greu, după ce Tarom aproape s-a sinucis cedând rute și sloturi, CE a aprobat ajutorul de stat solicitat
Și tocmai când ministrul transporturilor ar fi trebuit să sesizeze UE și CE și comisia de transporturi ca motivul invocat de dna Văleanu de nedistorsionare a pieței concurențiale este în cazul Taromului unul fals.
De ce? Păi pentru ca Tarom plătește 16% impozite în România și concurenții ei, Wizzair și RyanAir, plătesc doar 5% în Malta și Irlanda, plus alte facilități.
OK, a fost aprobat planul de redresare așa ca liber la șmecherii! Cu tam tam din nou a fost vândut și ultimul slot al Tarom de la aeroportul Heathrow din Londra lăsând 14-16 % din totalul imigrației române (aflată în Anglia) fără legătură cu țara prin intermediul companiei naționale.
Deși Taromului i-a promis Grindeanu 4 avioane Boeing 747 MAX, acestea s-au transformat în două chinezești și apoi s-au topit cu totul. În schimb Taromul a tăiat cele 4 Airbus 318 și a ajuns în doar 14 avioane în total dar din care zburau în medie 10.
Nici asta nu a fost îndeajuns, așa ca după greva mascata a piloților din 2024 Grindeanu a lovit din nou. A ordonat aducerea din pământ din iarbă verde a unor piloți pensionari sau fără experiență pentru a evita repetarea grevei. Aducând piloți pensionari pe funcții de comandanți au fost din nou blocați la upgrade piloții care stăteau de 7-9ani la rand.
La fostul “concurs” dat tot în dinastia Grindeanu au fost aleși pe sprânceană doar 10 piloți din cei 26 care luaseră examenul. Din cei 10 câștigători după doar un an au mai rămas în companie doar 4, ceilalți șase fugind la concurenta din cauza salarizării mizerabile de la Tarom.
Piloții au fost mințiți și manipulați să accepte o schemă de plată prin care mai mult pierdeau decât câștigau și care se baza pe creșterea numărului de curse și aducerea de avioane.
Astăzi Tarom are circa 80 de cereri de despăgubiri pe zi din partea pasagerilor ei din cursele anulate sau întârziate și a închiriat avioane Airbus 319 cu echipaj cu tot, de la compania DanAir. În loc să își repare motoarele avioanelor sale ca să folosească toate cele 14 avioane din flota, Tarom a închiriat acum un alt avion Airbus de la o companie malteză.
Deși Tarom a avut piloti calificați pe Airbus 318 și îi putea folosi pe avioanele închiriate ceea ce ar fi scăzut costurile, compania a acceptat ca unii dintre aceștia să fie angajați concomitent si la alte companii în timp ce făceau trecerea pe Boeing 737. Un lucru interzis știut de ministru dar nesancționat!
Acum valul pilotilor nemulțumiți începe să crească, Grindeanu se pregătește să plece, și Tarom se scufundă în continuare. Noi muncim nu gândim nu-i așa?