back to top
spot_img

Soldatul american care a trecut granița intercoreeană abia fusese eliberat din închisoare

Un cetăţean american a fost reţinut în urmă cu două zile în Coreea de Nord după ce a trecut graniţa fără autorizaţie. Ulterior, acesta a fost identificat ca fiind soldatul de clasa a doua Travis King.

Acesta se crede că este primul soldat american care a trecut în Coreea de Nord din 1982 încoace.

La 48 de ore de la incident au apărut noi informații despre King. Acesta  tocmai fusese condamnat în luna februarie la o amendă pentru că a lovit şi avariat o maşină de poliţie la Seul, dezvăluie agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând surse legale.

Travis King abia fusese eliberat dintr-o închisoare sud-coreeană

20 iulie 2023
Foto Travis King Facebook

Incidentul aruncă Washington-ul într-o nouă criză în relaţiile cu statul izolat pe plan internaţional şi înarmat nuclear condus de imprevizibilul dictator Kim Jong-Un. Felul în care a ajuns King pe teritoriul nord-coreean rămân încă neclare.

Armata americană face eforturi ca să afle care este soarta lui Travis King, cu atât mai mult cu cât locul unde este ținut captiv nu a fost făcută cunoscută de autoritățile nord-coreene.

Documentele oficiale arată că Travis King avea un istoric de agresiune. El se confrunta cu măsuri disciplinare și trebuia să se întoarcă în SUA cu o zi înainte de incident. Un oficial al armatei americane a declarat pentru CNN că soldatul urma să fie separat din punct de vedere administrativ de armata SUA.

El abia fusese eliberat din închisoare, la 10 iulie, după două luni de detenție, și urma să fie trimis înapoi în SUA. El a scăpat de sub supraveghere și a fugit în Coreea de Nord. Mama soldatului s-a declarat șocată la aflarea veștii.

Travis King a avariat o mașină a poliției și a bătut un coreean

Soldatul Travis King făcea un tur al Zonei de Securitate comună din satul Panmunjom, aflat la graniţa dintre cele două Corei, împreună cu alţi vizitatori. La un moment dat, nu se știe încă din ce motive, el a trecut benevol o linie de demarcaţie militară şi se crede că a fost reţinut de autorităţile nord-coreene. Graniţa puternic apărată separă cele două Corei de când Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu.

Oficialii americani sunt nedumeriţi de ce soldatul a fugit în Nord şi au schiţat o serie de evenimente derutante. King terminase de ispăşit o pedeapsă cu detenţie în Coreea de Sud pentru o infracţiune nespecificată şi a fost transportat de armata americană la aeroport pentru a se întoarce la unitatea sa de origine din SUA, au declarat doi oficiali americani.

Potrivit presei sud-coreeene, citate de CNN, King ar fi lovit deliberat și avariat o maşină a poliţiei şi ar fi folosit un limbaj injurios la adresa poliţiştilor. În același timp, se pare că soldatul american s-ar fi bătut cu un coreean într-un club de noapte, însă pentru aceste fapte fusese deja amendat. Nu este clar de ce a făcut şi închisoare.

Travis King trecuse deja singur de filtrul de securitate până la poarta de îmbarcare în avion, apoi a decis să fugă, a declarat un oficial. La aeroport sunt anunţate tururi civile în zona demilitarizată dintre cele două Corei (DMZ), iar King pare să fi decis să se alăture unuia dintre aceste tururi turistice, a spus un alt oficial.

Mama soldatului crede că fiul ei și-a pierdut mințile

Doi oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că soldatul urma să facă obiectul unor măsuri disciplinare din partea armatei americane, dar el nu se afla în custodie în momentul în care a decis să fugă, a spus unul dintre ei.

Surse legale din Coreea de Sud precizeazp că Travis King (23 de ani) fusese amendat cu 5 milioane de woni (circa 4.000 de dolari) pe 8 februarie de un tribunal din Seul pentru distrugere de bunuri publice. EL era suspectat că a lovit în mod repetat portiera din spate a unei maşini de poliţie din Seul în cursul nopţii de 8 octombrie 2022, provocând daune 584.000 de woni (circa 460 dolari).

Soldatul a fost reţinut atunci de poliţişti la faţa locului, dar a refuzat să se identifice şi a proferat injurii la adresa coreenilor şi a armatei coreene, au precizat surse poliţienești.

De asemenea, Travis King este bănuit că a lovit cu pumnul în faţă un cetăţean coreean la un club de noapte din Seul pe 25 septembrie 2022, dar nu a fost pus sub acuzare pentru acel incident, întrucât victima a afirmat că nu vrea ca acesta să fie pedepsit.

Mama lui King, Claudine Gates, s-a declarat „şocată” la aflarea veștii că fiul ei a fugit în Coreea de Nord. „Nu-l văd pe Travis făcând aşa ceva”, a declarat aceasta ABC News.

Ea crede că fiul ei „și-a pierdut mințile”, deși nu știe ca el să aibă probleme psihice. „Sunt atât de mândră de el. Vreau doar să se întoarcă acasă, în America”.

author avatar
Mihai Morcovescu

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...