Autorul accidentului de la 2 Mai soldat cu moartea a doi tineri şi cu rănirea altor 3, figurează în evidenţele DIICOT cu două dosare penale pentru deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, unul de când încă nu avea 14 ani. Al doilea dosar a fost închis, printre altele, din cauza cantităţii mici de droguri, dar şi a ”atitudinii sincere” de la momentul constatării faptei.
Un dosar similar a fost deschis şi în ziua accidentului, ceea ce, conform DIICOT, ”nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”.
”Pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa a fost înregistrată la data de 19.08.2023 o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la fapta de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002.
Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, transmite marţi DIICOT, ca răspuns la solicitările privind cauzele penale aflate în evidenţele D.I.I.C.O.T. în care a fost implicat autorul accidentului rutier produs în localitatea 2 Mai.
Instituţia precizează că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei.
Totodată, în evidenţele D.I.I.C.O.T. au fost identificate două dosare penale vizându-l pe Vlad Pascu, cercetările având ca obiect infracţiuni de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu.
”În fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucrători din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti pe o stradă din capitală, având asupra sa o foiţă de hârtie de culoare alba şi o punguţă din material plastic transparent conţinând cantitatea totală de 0,39 grame canabis.
Prin ordonanţa din 30.10.2019 s-a adoptat în acest dosar o soluţie de clasare cu privire la infracţiunea de deţinere, fără drept , de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 cu motivarea că potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”, precizează DIICOT.
În cel de-al doilea dosar înregistrat la DIICOT în anul 2022, s-au efectuat cercetări cu privire la fapta de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu
S-a reținut că, la data de 3 februarie 2022, aceeaşi persoană (având vârsta de 18 ani) a fost depistată de organele de poliţie în incinta unui complex comercial din municipiul Bucureşti având asupra sa un pliculeţ din material plastic transparent ce conţinea cantitatea de 0,68 grame canabis.
”Prin ordonanţa din 21.12.2022 s-a dispus renunţarea la urmărire penală, reţinându-se că pentru infracţiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu se pedeseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu: conţinutul faptei (deţinerea pentru consum propriu de canabis); modul şi mijloacele de săvârşirea a faptei (elementul material, deţinerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei); natura drogului deţinut (canabis, drog de risc); cantitatea redusă a drogului deţinut; disproporţia vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea redusă a faptei; circumstanţele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârşirii faptei, fără antecedente penale şi având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei”, conform DIICOT.
Soluţia adoptată de procurora fost confirmată de Tribunalul Bucureşti la data de 10.01.2023.
DIICOt precizează că, prin ordonanţa din 21.12.2022 s-a dispus, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea tânărului de către specialişti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
”Pentru infracţiunea de trafic intern de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 s-a adoptat o soluţie de clasare, întrucât cercetările efectuate în cauză nu au condus la identificarea persoanei de la care a fost procurat drogul de risc”, menţionează DIICOT.
La un control făcut cu câteva ore înaintea accidentului, în maşina tânărului au fost găsite substanţe psihoactive, iar testul făcut după accident a relevat că tânărul se afla sub influenţa a trei tipuri de substanţe psihoactive.
Vlad Pascu, șoferul care a distrus destinele a doi tineri, arestat prevenitiv
Pe rețelele de socializare, băiatul își etala necontenit, epatând, hainele de firmă, ceasurile de mii de euro și mașinile de colecție.
Părinții tânărului de 19 ani – care, drogat fiind, a intrat cu mașina într-un grup de opt persoane, omorând pe loc un băiat și o fată – au oferit primele declarații pe marginea accidentului mortal provocat de fiul lor.
Șoferul drogat, pasiune pentru bolizi
Vlad Pascu moștenește pasiunea pentru mașini chiar de la tatăl său, Mihai Pascu, fost campion de off-road. Acesta a fost implicat, în ultimii ani, în organizarea competițiilor de automobilism pe teren accidentat.
Mama șoferului în vârstă de 19 ani a scos spre vânzare sau închiriere, pe site-urile de anunțuri imobiliare, terenuri în valoare de sute de mii de euro. Miruna Pascu anunțase că vinde, în calitate de proprietar, un teren în Pipera Nord, de 468 de metri pătrați, pentru care ceruse nu mai puțin de 560.000 de euro. Totodată, femeia a anunțat că vinde și închiriază proprietăți în zona Parcul Herăstrău și Șoseaua Petricani.
Familia Pascu, afaceri și bani dați cu camătă
Vlad Pascu ducea o viață de lux, din care nu lipseau mașinile de colecție, ceasurile de mii de euro și hainele de firmă.
Părinții lui au firme cu afaceri în imobiliare, construcții și turism, însă cele mai multe sunt raportate pe pierderi în ultimii trei ani, potrivit informațiile Gândul.ro. Numele familiei Pascu este legat de conexiuni cu lideri interlopi și bani dați cu camătă.
În ultimii 10 ani, Miruna și Mihai Pascu au înregistrat și gestionat, împreună și separat, 10 societăți comerciale și un PFA. Sunt firme înregistrate la Registrul Comerțului, de care s-au ocupat în afara legăturilor pe care le-au avut cu lumea interlopă, așa cum atestă datele din dosarele penale ajunse in instanță.
Oprit de polițiști cu câteva minute înainte de tragedie, lăsat să plece
Poliția l-a verificat pe Vlad Pascu în trafic cu două ore înainte de accidentul mortal din 2 Mai, după ce un apel la 112 reclama că acesta conducea haotic.
Mai mult, în mașina sa au fost descoperite droguri, dar oamenii legii nu l-au testat pentru consumul de stupefiante, lăsându-l să plece. Peste câteva minute, avea să intre cu bolidul în opt persoane, omorând pe loc doi tineri.
Șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, Constantin Glugă, a confirmat că Vlad Pascu a fost oprit în trafic de două ori de polițiști, fiind dus și la sediul Poliției din Vama Veche, după ce în mașina sa au fost descoperite droguri.
Șeful IPJ Constanța a confirmat că șoferul nu a fost testat pentru droguri, dar spune că nu prezenta un comportament care să indice consumul acestora. Mai mult, Glugă insistă că tânărul a consumat substanțe interzise după ce a plecat din sediul Poliției.
Totuși, ca să arate că se face o investigație serioasă, șeful IPJ Constanța a precizat că s-a dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și doi agenți de Poliție.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a cerut verificări după tragedia de la Constanța
Oficialul a dat asigurări că orice neglijență sau încercare de tergiversare în timpul anchetei vor fi supuse rigorilor legii. Mai mult, Corpul de Control al MAI va fi trimis la Constanța, pentru investigarea minuțioasă a întregului lanț de evenimente.
Ministrul a recunoscut și faptul că șoferul drogat a fost oprit de două echipaje de poliție în noaptea accidentului, acesta fiind testat doar pentru consumul de alcool, nu și aparatul drug test.
MESAJUL emoționant postat de facultatea unde erau studenți tinerii uciși în accidentul din 2 Mai
Reprezentanţii din cadrul Facultății de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti a transmis un mesaj după moartea celor doi tineri în accidentul de la 2 Mai – uciși de un șofer drogat – ambii studenţi ai facultăţii. Oficialii au precizat că veştile primite le-au umplut sufletele de durere şi că cei doi tineri le vor lipsi la toamnă.
„Roberta Marina Dragomir şi Sebastian Andrei Olariu, ne veţi lipsi în toamnă”
Reprezentanţii Facultăţii de Georgrafie a menţionat într-un mesaj pe pagina de Facebook că urează însănătoşire grabnică studenţilor răniţi în acel accident rutier.
„Veştile pe care le-am primit în ultimele ore ne-au umplut sufletele de durere. Profesorii şi studenţii Facultăţii de Geografie sunt alături de familiile îndurerate, de prietenii şi colegii celor doi studenţi care au pierit ieri dimineaţă într-un cumplit accident. Roberta Marina Dragomir şi Sebastian Andrei Olariu, ne veţi lipsi în toamnă. Sincere condoleanţe familiilor Dragomir şi Olariu!
Suntem alături de dumneavoastră. Le dorim însănătoşire grabnică studenţilor ce sunt acum în îngrijirea medicilor! Multă putere vouă, celor ce aţi trecut prin această încercare absolut nedreaptă!”, arată postarea de duminică pe pagina de Facebook a Facultăţii de Geografie, Universitatea din Bucureşti.
CITIȚI ȘI: