Șoferi agresivi în trafic? Începând cu 27 octombrie 2024, orice participant la trafic poate reclama comportamentul agresiv al șoferilor direct prin aplicația Ministerului Administrației și Internelor. Poliția Română explică ce comportamente sunt considerate agresive și care sunt sancțiunile pentru acestea.
Șoferi agresivi în trafic? MAI a lansat aplicația unde poți să-i reclami
Conform unui comunicat al Poliției Române, măsurile de prevenire și combatere a violențelor în trafic devin o prioritate, iar mecanismele de raportare și sancționare sunt revizuite.
„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere,” precizează Poliția Română.
În acest context, aplicația Ministerului Administrației și Internelor, disponibilă la adresa hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), va permite de acum înainte sesizări directe ale comportamentului agresiv în trafic.
Ce trebuie să conțină o sesizare de comportament agresiv
Pentru ca o sesizare să fie completă și validă, Poliția Română solicită date de identificare precise ale reclamantului, precum numele, prenumele și codul numeric personal, sau, după caz, codul de identificare, precum și date de contact, număr de telefon și adresă de corespondență.
În plus, sesizarea trebuie să conțină și o declarație pe propria răspundere, care să ateste veridicitatea aspectelor semnalate, împreună cu orice probă video sau audio-video disponibilă. Sunt necesare detalii precum data, ora și locul incidentului sau orice alte elemente care pot facilita identificarea faptului raportat. Toate acestea vor trebui să fie însoțite de semnătura reclamantului.
Comportamentele agresive în trafic definite prin lege
Legea specifică în mod clar care sunt comportamentele ce pot fi încadrate drept agresive în trafic, inclusiv schimbările bruște de bandă și alte acțiuni care pun în pericol siguranța celorlalți șoferi.
„Comportamentul agresiv în traficul include manevre precum: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia,” detaliază Poliția Română.
Alte manevre considerate comportament agresiv
Pe lângă acestea, alte manevre și comportamente ce pot fi raportate includ folosirea repetată și nejustificată a semnalelor sonore și luminoase pentru a forța alți șoferi să elibereze banda de circulație, condusul unui moped sau motociclete pe o singură roată și mersul în marșarier pentru a intimida șoferii din spatele vehiculului. Tot aici se încadrează și derapajele controlate intenționate și accelerarea repetată a motorului, acțiuni care pot deranja ceilalți participanți la trafic și pietonii.
„Prin aceste definiții, ne dorim să clarificăm pentru toți participanții la trafic ce înseamnă comportament agresiv și cum poate acesta să pună în pericol siguranța publică,” se explică în comunicatul Poliției.
Lista cu manevrele considerate comportament agresiv în trafic
Următoarea abatere la regimul circulației pe drumurile publice poate fi sesizată de către cetățeni:
Conform prevederilor articolului 54^1 din O.U.G. 195/2002:
(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancțiunile pentru comportamentul agresiv la volan
Poliția Română avertizează că încălcarea acestor reguli se sancționează cu amendă și suspendarea permisului de conducere.
„Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei),” se precizează în comunicatul oficial.
În plus, șoferilor agresivi li se va reține permisul pentru 30 de zile, ceea ce reprezintă un avertisment clar pentru toți cei care încalcă regulile.
Astfel, Poliția Română invită cetățenii să colaboreze și să folosească aplicația MAI pentru a raporta dacă sesizează șoferi agresivi, având în vedere că un trafic mai sigur depinde de acțiunile fiecărui participant la trafic.