Surse din piață vorbesc despre faptul că Societe Generale caută cumpărător pentru filiala sa locală, BRD.
Este încă un semn că lucrurile se vor schimba radical în peisajul bancar românesc în 2024. Deja au fost anunțate alte trei exit-uri care vor deveni efective în acest an.
Încă de la finele anului 2022, fondul de investiţii american J.C. Flowers a scos la vânzare First Bank. Reamintim, că acest nume a apărut în 2018, după o operațiune de rebranding inițiată de J.C. Flowers, care preluaseră, pentru aproximativ 35 milioane de euro, Piraeus. Ulterior, în 2019, fondul american a cumpărat şi sucursala locală a grupului israelian Leumi.
Inițial, în final de 2022, se părea că J.C. Flowers va bate palma cu UniCredit. Tranzacția a căzut pe ultima sută de metri. Însă, în toamna lui 2023, fondul american a ajuns la un acord cu Intesa Sanpaolo Bank, filiala locală a celui mai important grup bancar din Italia.
”Această tranzacţie ne dublează prezenţa în România, o ţară cu o creştere economică importantă, cu legături puternice cu Italia, şi este în linie cu strategia noastră de a profita de oportunităţi de valoare, menţinând în acelaşi timp accentul pe creşterea organică si pe stimularea profitabilitatii. Extinderea în România consolidează poziţia noastră de bancă solidă în Europa Centrală şi de Est şi sprijină în mod activ internaţionalizarea companiilor italiene”, declara Marco Elio Rottigni, şeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaţionale a Intesa Sanpaolo în legătură cu acordul încheiat.
UniCredit Bank nu a renunțat însă la intențiile sale de extindere. Și a anunțat că Alpha Bank România va ajunge în portofoliul său. În urma fuziunii, urmează să apară cea de-a treia bancă ca mărime de pe piața locală. UniCredit va investi 300 de milioane de euro pentru fuziunea cu banca din România.
În fine, cea de-a treia schimbare pe piața bancară românească a vizat OTP Bank. În discuții pentru preluarea bancii OTP s-au aflat și EximBank și Unicredit, care s-au retras ulterior, pentru ca ”finaliste” să fie Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. Cea din urmă, care în anii precedenți a achiziționat Volksbank România, Idea Bank și Bancpost, a avut câștig de cauză. Iar tranzacția ar urma să fie finalizată în acest an.
Societe Generale a însărcinat J.P. Morgan pentru a găsi cumpărător
Societe Generale este într-un proces de reașezare care a include vânzarea a patru subsidiare din Africa, mișcare anunțată pe finalul anului trecut. Totuși, mutarea de pe piața noastră este surprinzătoare. Și aceasta pentru că vorbim despre a treia bancă din România.
Mai mult, Grupul BRD și-a majorat profitul cu 20,8%, la 1,23 miliarde de lei, în primele 9 luni din 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi. Veniturile Grupului BRD au crescut cu 11,4% față de anul precedent, ajungând la 2,83 miliarde de lei. Iar veniturile nete din dobânzi au crescut cu 16,5% la 2 miliarde de lei, pe fondul creșterii activității de creditare și a ratelor mai ridicate ale dobânzilor din portofoliul de active.
Probabil însă că în timp vom afla și motivația. Cert este deocamdată că J.P Morgan a fost angajat de Societe Generale pentru a explora posibilitatea de a găsi un cumpărător pentru BRD, scrie Bizlawyer.
Conform sursei citate, procesul se află într-un stadiu incipient, dar există deja interes din partea grupului KBC. KBC Group este o entitate belgiană care activează în domeniul bancar și al asigurărilor, focusată pe clienți prvați și agenți economici de dimensiune mică și medie, și care activează deja și în Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia.
CITEȘTE ȘI: https://oficiuldestiri.ro/bancile-si-ar-putea-creste-valoarea-cu-o-suma-enorma/