Specialiștii din domeniul sănătății mintale avertizează că singurătatea și dependența de internet se vor număra printre cele mai grave probleme ale secolului XXI. Aceste provocări vor afecta în special tinerii și vor avea consecințe semnificative asupra sănătății lor psihice.
Creșterea îngrijorătoare a dependenței de internet
Psihiatra croată Marijana Bras a subliniat că utilizarea necontrolată a internetului și jocurile video devin tot mai greu de gestionat, în special în rândul tinerilor și copiilor.
„Împărtăşim soarta restului lumii. Este din ce în ce mai dificil de gestionat situaţia în care am ajuns din cauza utilizării necontrolate a internetului şi din cauza jocurilor pe care tinerii şi copiii le joacă pe computer. Acest subiect, printre altele, va fi discutat la congres”, a declarat Bras pentru agenția croată Hina, citată de Agerpres.
Aceasta a menționat că influența negativă a rețelelor sociale, a știrilor false și a realității virtuale a dus la definirea unor noi diagnostice în psihiatria modernă.
„Problemele principale din psihiatrie nu mai sunt depresia şi anorexia, ci dependenţa de internet, tulburările de neurodezvoltare, singurătate şi psiho-oncologia,” a explicat Bras.
Problema singurătății în rândul tinerilor. Ce este „hikikomori”
Singurătatea este un alt factor care afectează tot mai mult sănătatea mintală a tinerilor. Mulți dintre aceștia se izolează de societate, petrecând zile întregi închiși în casă, fenomen cunoscut sub denumirea de „hikikomori”. Acesta a fost identificat pentru prima dată în Japonia la sfârșitul anilor 1990, dar devine tot mai răspândit și în alte părți ale lumii.
„Singurătatea crește de asemenea în rândul tinerilor care se izolează de societate şi care, efectiv, nu ies din casă zile întregi. Acest fenomen… a fost denumit sindromul ‘hikikomori’, care în japoneză înseamnă ‘retragere în interior’,” a explicat Marijana Bras.
Specialista a avertizat că tinerii care trăiesc în această lume virtuală devin vulnerabili la anxietate, depresie, ADHD și tulburări din spectrul autist. Specialiști din întreaga lume încercă să găsească soluții pentru aceste probleme majore.
OMS: Dependența de internet să fie tratată ca cea de tutun
O soluție propusă recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este tratarea dependenței de internet în rândul tinerilor asemenea dependenței de tutun.
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus ca dependenţa de internet în rândul tinerilor să fie tratată asemenea dependenţei de tutun,” a reamintit Bras.
În timp ce multe țări au început să adopte măsuri în acest sens, în Croația nu există încă un plan concret de combatere a acestei probleme, a avertizat psihiatra.
Creșterea îngrijorătoare a numărului de dependenți de internet în rândul tinerilor necesită o acțiune rapidă și eficientă. Medicii și experții în sănătate mintală susțin că este nevoie de o strategie clară pentru a limita accesul tinerilor la internet, în special în școli, și pentru a preveni expunerea acestora la conținuturi dăunătoare, precum pornografia infantilă.