La expoziția Black Sea Defense and Aerospace sunt reprezentate toate cele cinci domenii operaționale militare: terestru, aerian, naval, cyber și space, iar principala atracție va fi avionul multirol de generația a 5-a F-35 pe care Forțele Aeriene ale Statelor Unite l-au adus pentru prima dată la o expoziție din Europa. Mai mult, compania americană Lockhead Martin, în calitate de producător al acestui avion de luptă, prezintă o machetă la dimensiuni reale ale aceleiași aeronave.
Singura femeie pilot de teste: „Am crezut inițial că este o glumă”
Tot cei de la Lockhead Martin a organizat un scurt briefing de presă, în care au prezentat-o publicului din România pe singura femeie pilot de teste care zboară pe avioanele F-16 și F-35, Monessa Balzhiser sau „Sirena”, cum mai este numită.
Monessa a vorbit despre cum este să fii pilot de teste pe cele mai performante și rapide avioane din lume. „Forțele aeriene îți dau niște costume speciale când faci teste la viteze uluitor de mari. De exemplu, avem niște costume care se numesc GForce. Gândiți-vă la pantaloni care se strâng pe picior, totul pentru ca sângele să fie pompat în organism”, a explicat ea.
Balzhiser s-a alăturat Lockheed Martin în 2018 și în cele din urmă a fost selectată să piloteze F-16 ca pilot de producție și antrenament. Când a fost întrebată dacă este interesată să zboare cu F-35, ea a crezut inițial că este o glumă, dar odată ce șocul s-a dus, a acceptat imediat să accepte provocarea de a zbura cu cea mai avansată aeronavă de luptă din generația a 5-a din lume. „Sunt absolut i onorată să reprezint Lockheed Martin și să zbor cu F-16 și F-35, două dintre cele mai bune avioane de luptă de acolo”, a spus ea. „La început a fost puțin șocant, dar odată ce m-am așezat, am fost uimită”.
În timp ce numărul femeilor piloți de F-35 este în creștere constantă, există încă concepția greșită că avioanele de vânătoare zburătoare nu sunt accesibile femeilor din industrie. Christine Mau, prima femeie care a pilotat vreodată un F-35, a spus odată: „Zborul este egalizatorul suprem”. „Avionul chiar nu știe dacă un pilot este bărbat sau femeie – nu știe. Se așteaptă doar să performați așa cum trebuie”, a spus Balzhiser. „Mulți oameni nu realizează că femeile fac asta în industrie – noi o facem în lumea operațională a comunităților de luptători”.
Deci, acest prim zbor cu F-35 „fost uimitor și puțin suprarealist”, mai spune ea. „Dacă vă puteți imagina fiecare emoție la care vă puteți gândi să se întâmple dintr-odată – nervozitate când ieșiți pe avion, entuziasmul pur de a fi prins într-unul dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume, teama de a dezamăgi, adrenalina uriașă – totul era cuprins în cockpit-ul meu de sticlă”.
Singura femeie pilot de teste: „Este extrem de ușor să zbori”
Una dintre cele mai mari diferențe dintre a învăța să zboare cu F-35 și F-16 este că primul zbor al unui pilot cu F-35 este cu adevărat singular. În pregătirea pentru primul ei zbor, Balzhiser și-a petrecut cele șase săptămâni dinainte cu Escadrila 56 de antrenament și Escadrila 61 de luptă, ca parte a unui curs de ofițeri superiori. Formarea a constat în lecții riguroase cu cadre universitare, pentru fiecare sistem pe scenariile F-35 și 12 simulatoare.
Balzhiser și colegii ei de clasă nu doar că au trebuit să-și demonstreze capacitatea de a identifica și de a răspunde la orice tip de situație care necesită proceduri de urgență, ci și cum să gestioneze toate capacitățile senzorilor din F-35. Toți academicienii și antrenamentele de simulare au culminat în cele din urmă cu o călătorie de verificare în simulator de la un pilot de evaluare a escadronului. Odată ce Balzhiser a depășit cursa de control, a fost autorizată pentru decolare.
„Gândul meu inițial odată ce am decolat de pe pământ a fost, într-un cuvânt, „WHOA”. Mă obișnuiesc încă cu ideea cât de inteligent este F-35 – capacitatea sa de a se angaja și de a disemina informațiile pe care le adună și apoi să le afișeze înapoi pilotului – este nevoie de multă concentrare și multitasking. Având în vedere experiența mea pe F-16 și numărul de ore de zbor pe care le-am avut, zborul cu F-35 a venit de la sine. Este extrem de ușor să zbori”, mai adaugă ea, potrivit f35.com.
Expoziția internațională BSDA are loc o dată la doi ani
Expoziția Black Sea Defense and Aerospace a fost dedicată până azi exclusiv vizitatorilor oficiali militari, urmând ca, de azi, în cea de-a treia zi, accesul în expoziția exterioară de la ROMAERO să fie permis și publicului larg. Deschiderea oficială a expoziției internaționale dedicată industriei aeronautice, apărării, securității naționale și securității private – BSDA 2024 a avut loc azi, de la ora 10.00. Accesul pentru a vizita este gratuit accesând https://bsda-registration.tntexpo.net/visitors.
Pe parcursul celor trei zile, STS va expune, la standul C120 din Hala C și pe platoul Romaero, tehnologie și echipamente de ultimă generație din dotarea instituției, pe care specialiștii în telecomunicații și tehnologia informației le folosesc în asigurarea suportului tehnic pentru statul român. În cadrul standului amenajat la interior sunt expuse echipamente de telecomunicații speciale proiectate și dezvoltate de STS, o consolă de operare a apelurilor la Serviciul de urgență 112, soluții de comunicații satelitare și conexiuni securizate, tehnologii de generație modernă din domeniul IT și alte instrumente destinate cooperării IT&C guvernamentale, puse la dispoziția instituțiilor și autorităților publice din România.
Expoziția internațională BSDA are loc o dată la doi ani și este dedicată cererilor și ofertelor din domeniu. Numărul de participanți la expoziție a crescut mereu, atât în ceea ce privește vizitatorii, cât și expozanții. Serviciul de Telecomunicații Speciale a participat în anul 2022 pentru prima dată la Expoziția Internațională dedicată Industriilor de Apărare și Aeronautice, Securității Naționale, Securității Private și Securității Cibernetice.
Avion F-35 la Black Sea Defence&Aerospace
Un avion F-35 Lightning II aparținând SUA a aterizat luni pe aeroportul Băneasa, pentru a participa la ediția a IX-a a expoziției internaționale dedicată apărării, siguranței naționale și industriei aeronautice – Black Sea Defence & Aerospace2024.
Între 22-24 mai, Forțele Aeriene Române și alte 400 de companii românești și internaționale de apărare își vor prezenta tehnica militară și echipamentelemoderne. Publicul va putea viziona tehnică, armament și echipamente din dotarea Forțelor Aeriene și se vor putea informa în legătură cu profesia militară în cadrul standurilor de prezentare a carierei de către militari din ForțeleAeriene.
Aeronave ale Forțelor Aeriene Române – F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan, IAR 99 – ȘOIM și IAR-330 Puma M – vor executa zboruri demonstrative, iar în expoziția statică vor fi prezentate elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT și IAR 330 PUMA LRM, avioane F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan, IAR 99 SM modernizat la Avioane Craiova, un radar mobil TPS 79 R, o autospecială EOD și un sistemPATRIOT.
Pe 11 aprilie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să cumpere avioane de luptă americane F-35, iar solicitare a fost aprobată și de Parlament. Achiziția prevede și suportul logistic pentru instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer și aer-sol, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA. Cantitățile de echipamente, altele decât avioanele, vor fi stabilite după inițierea procedurii deatribuire a contractului. F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și deasalt.
Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu NorthropGrumman și BAE Systems. Dezvoltarea aeronavei a fost fondată, în mare parte, de SUA, cu fonduri adiționale din partea aliaților SUA: Regatul Unit, Canada, Australia, Italia, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos și Turcia.F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, urmând ca mai apoi să intre în serviciu pe 31 iulie 2015 în Infanteria Marină a SUA (F-35B), 2 august 2016 în Forțele Aeriene ale SUA (F-35A) și 28 februarie 2019în Forțele Navale ale SUA (F-35C).
Livrările de F-35 pentru Forțele Armate ale SUA sunt programate să se derulezepână în 2037.
Citiți și: Prima femeie din România care a cucerit cel mai periculos vârf muntos din lume