Dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă în noiembrie, NATO s-ar putea destrăma. Cel puțin acest lucru îl arată o simulare video, în cadrul căreia SUA se retrag din NATO.
Dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă în noiembrie, NATO s-ar putea destrăma. Cel puțin asta arată o simulare într-un joc video. Trump, care se confruntă cu acuzații penale în patru cazuri separate, a fost criticat pentru că a stârnit haos în politica americană. Și haos este exact ceea ce se întâmplă în joc, atunci când un Trump fictiv preia funcția în ianuarie 2025.
Trump, care se confruntă cu acuzații penale în patru cazuri separate, a fost criticat pentru că a stârnit haos în politica americană. Și haos este exact ceea ce se întâmplă în joc, atunci când un Trump fictiv preia funcția în ianuarie 2025.
Simulare video: Care ar fi efectele retragerii SUA din NATO?
O altă măsură ar fi interzicerea Comandantului Suprem Aliat în Europa – a doua cea mai înaltă poziție militară din NATO – de a acționa fără o consultare prealabilă cu Washingtonul. Și se pare că ne apropiem de un astfel de deznodământ, pentru că, după cum vedem, în acest moment, Trump conduce în sondajele în 5 state cheie pentru alegeri: Pennsylvania, Arizona, Georgia, Michigan și Nevada.
Până la sfârșitul jocului, efectele retragerii SUA din NATO sunt globale. China își dă seama că SUA și-au mutat cu adevărat atenția din Europa către Pacific, ceea ce descurajează Beijingul să invadeze Taiwanul. Totuși, acest lucru nu liniștește Japonia, Australia și Coreea de Sud – aliați ai SUA ale căror forțe și baze sunt esențiale pentru eforturile de contracarare a Chinei – care se tem că Trump s-ar putea răzgândi și le-ar putea abandona și pe ele.
Părerea lui Trump despre NATO
În afara simulării video, în lumea reală părerea lui Trump este clară și a exprimat-o în nenumărate rânduri. Donald Trump declară că Statele Unite vor „rămâne 100%” în NATO dacă va fi reales președinte, atâta timp cât țările europene „joacă corect”, relatează Politico. Într-un interviu acordat aliatului și prietenului său, Nigel Farage, extremistul britanic care a condus campania de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Trump și-a afirmat „angajamentul” față de Alianța Nord-Atlantică dar a spus că aliații europeni nu trebuie „să mai profite de pe urma sprijinului american”.
Pe de altă parte, fostul preşedinte american afirma în februarie a.c., că ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu Apărarea, aceasta fiind o recunoaştere şocantă că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianţei, potrivit CNN.
„NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. „Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susţinut Trump.
Citiți și: Alegeri prezidențiale SUA: Ce pune la cale Donald Trump