back to top
spot_img

Organismul uman are al șaselea simț. Dezvăluirea cercetătorilor

Interocepția este un simț extrem de important, asigurând funcționarea optimă a fiecărui sistem din organism

Organismul uman are un simț suplimentar numit interocepție. Acesta este al șaselea simț în afara celor 5 simțuri cunoscute, și anume vedere, auz, miros, gust și cel tactil.

Simțul suplimentar ajută organismul să simtă și să interpreteze semnalele interne care reglează funcțiile vitale ale corpului, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și ritmul cardiac.

Acest simț este extrem de important, deoarece asigură funcționarea optimă a fiecărui sistem din organism.

Interocepția avertizează atunci când organismul poate fi dezechilibrat, deteminându-ne să consumăm lichide atunci când ne este sete. Interocepția este importantă pentru sănătatea mintală. Simțul suplimentar contribuie la multe procese psihologice, inclusiv la luarea deciziilor și bunăstarea emoțională.

2 aprilie 2024 Simt uman
Simt uman sursa foto pixabay

Simțul semnalează apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresie, anxietate și tulburări de alimentație. Al șaselea simt poate explica de ce multe afecțiuni de sănătate mintală au aceleași simptome, cum ar fi insomnia sau oboseala În ciuda importanței interocepției pentru sănătatea organismului, nu există multe informații care să confirme sau să infirme dacă bărbații și femeile percep diferit semnalele interne ale corpului lor.

În timp ce noi studii sugerează că îmbunătățirea interocepției îmbunătățește și sănătatea mintală, studiile sugerează că bărbații pot folosi semnale interoceptive mai mult decât femeile atunci când își procesează emoțiile.

Alte diferențe au fost semnalate, studiile sugerând că femeile sunt mai atente la semnalele interoceptive decât bărbații. Deși se cunoaște existența acestor diferențe, nu se știe ce le cauzează. Cercetătorii au o serie de teorii care se referă inclusiv la schimbările fiziologice și hormonale distincte pe care cei mai mulți dintre bărbați și femei le experimentează.

De asemenea, poate fi cauzată de diferențele în ceea ce privește numărul de bărbați și femei care sunt învățați să se gândească la emoțiile lor sau la semnalele interoceptive, cum ar fi durerea. O mai bună înțelegere a tuturor factorilor care afectează capacitatea de a percepe al șaselea simt poate fi importantă pentru dezvoltarea a unor tratamente mai bune pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

2 aprilie 2024 Simturi
Simturi sursa foto pixabay

 

Citiți și

Un întreg continent amenințat de secetă extremă timp de zeci de ani!

author avatar
Vlad Magda

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...