Simona Halep va ajunge astazi in fata Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne in procesul ei impotriva Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Audierea se va intinde pe parcursul a trei zile, pana pe 9 februarie. Fostul lider mondial WTA a depus o contestatie privind suspendarea sa de patru ani primita pentru dopaj.
„Decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în termen de 30 de zile”, se arata intr-un comunicat emis recent de forul de la Lausanne. Prin reprezentantii ei, Simona Halep a cerut anularea deciziei din toamna a celor de la ITIA si reducerea sanctiunii.
Audierea se va desfășura cu ușile închise pe parcursul a 3 zile
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a precizat marți că Halep intenționează să fie prezentă în persoană la deschiderea apelului, urmând ca audierea să se desfășoare cu ușile închise pe parcursul a trei zile. Curtea a precizat totodată într-o declarație că “nu se poate da nicio indicație cu privire la data la care hotărârea arbitrală finală va fi notificată părților”. “La cererea părților, nu vor fi furnizate alte informații cu privire la identitatea participanților”, a declarat instanța, referindu-se la martorii experți care vor depune mărturie.
Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat la US Open 2022. Apoi, cazul sportivei noastre a devenit mult mai complex atunci când anchetatorii au detectat presupuse nereguli în pașaportul ei biologic, care vizează detectarea valorilor anormale ale sângelui măsurate pe parcursul mai multor ani.
Roxadustat, potrivit agenției pentru medicamente a Uniunii Europene, stimulează organismul să producă mai mult hormon natural eritropoietină, sau EPO. Acesta a fost mult timp un produs dopant preferat de cicliști și alergători de cursă lungă.
Simona Halep: “Știu că nu am greșit cu nimic și știu că sunt curată”
Halep a negat fapta încă de la bun început și a dat vina pe suplimentele nutritive contaminate. “Știu că nu am greșit cu nimic și știu că sunt curată. Am fost mereu împotriva dopajului, știți că am vorbit insistent despre asta, așa că nici măcar nu mi-a trecut prin minte, niciodată în viața mea, să fac așa ceva. Nu a fost intenția mea și nu am avut niciodată intenția de a face ceva greșit sau ceva lipsit de respect față de acest sport, pentru că am respectat totul și mi-am dedicat viața tenisului. Am alte principii, așa că nu m-am gândit să trișez în tenis”, a spus Simona Halep într-un interviu acordat celor de la Euronews.
Halep a angajat un avocat american, Howard Jacobs, care reprezintă adesea sportivi de top implicați în cazuri de dopaj, iar cei trei judecători ai TAS sunt unii dintre cei mai solicitați. Președinta desemnată de tribunal, Annabelle Bennett din Australia, a condus, de asemenea, comisia de judecată în cazul intentat de dublul campion olimpic Caster Semenya, care a ajuns ulterior la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Judecătorul american Jeffrey Benz a făcut parte din juriul TAS la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, care a permis patinatoarei artistice ruse Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, să continue să concureze în ciuda unui test pozitiv efectuat înainte de jocuri. De asemenea, profesorul german de drept Ulrich Haas a consiliat Agenția Mondială Antidoping și este unul dintre cei mai nominalizați judecători de către părțile care vin la TAS.
Halep a devenit numărul 1 mondial în clasamentul WTA în 2017. Ea a câștigat Wimbledon în 2019, învingând-o în finală pe Serena Williams, de 23 de ori campioană la turnee majore, la un an după ce a câștigat French Open.
Citește și: România găzduiește, pentru prima dată în istorie, Campionatul European de Înot în Ape Înghețate