George Simion, președintele AUR, a afirmat miercuri, în județul Ialomița, în cadrul prezentării Planului Simion pentru educație, că “aspectul școlii de astăzi va reflecta imaginea țării noastre de mâine”. El a subliniat că sistemul educațional actual este distrus în mod sistematic și programatic și suferă din cauza subfinanțării. Aceste probleme ar trebui să fie punctul central al discuțiilor referitoare la îmbunătățirea sistemului de învățământ.
“Este de neconceput să nu se recunoască că preşedintele ţării are un rol important în sistemul educaţional, mai ales dacă discutăm despre George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale. Chiar şi actualul preşedinte a prezentat programul România Educată cu sprijin și contribuția multor entități din societate, inclusiv părinți, profesori, inspectorii școlari, comunitățile locale și ministerele. Cu toate acestea, acest plan a eșuat. Astăzi, România Eşuată înseamnă că 47% din tineri nu pot înțelege nici măcar un text simplu,” a declarat liderul AUR.
Se subliniază că o discuție serioasă despre sistemul de educație trebuie să ia în considerare problema subfinanțării acestuia.
“Cum arată şcoala astăzi, aşa va arăta ţara mâine. Din păcate, sistemul nostru educaţional este distrus sistematic şi programatic, fiind subfinanţat. Aceasta este problema de la care trebuie să pornim o dezbatere serioasă în ţara noastră. Nu putem obţine succes fără o finanţare corespunzătoare ca cele aplicate în state precum Coreea de Sud sau Finlanda, menţionate și de dl. Radu Baltasiu.”
“În timp ce unii absolvenţi nu promovează BAC-ul sau îl promovează cu întârziere din cauza problemelor sistemului nostru educaţional, alții reuşesc să urmeze o facultate şi ajung chiar să conducă destinele ţării noastre. Este o situaţie care trebuie schimbată”, a declarat preşedintele partidului AUR.
George Simion susține educația egală și reformarea sistemului
Miercuri, George Simion s-a întâlnit cu cadrele didactice, elevii și părinții din satul Luciu, Gura Ialomiței. A transmis un mesaj de încurajare și sprijin înainte de începerea noului an școlar în România.
“Suntem dedicați să oferim oportunități egale tuturor copiilor români, indiferent de originea lor sau mediul în care trăiesc. Copiii din zonele rurale, urbane, Bucureşti, Gura Ialomiţei şi Carei, toţi merită educație de calitate. În planul nostru, ne concentrăm pe egalitatea de șanse pentru ca fiecare copil să aibă acces la aceleași oportunități de dezvoltare. Egalitatea în rezultate poate varia, dar toți copiii noștri au dreptul la un viitor mai bun prin educație,” subliniază George Simion.
Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale a subliniat că una dintre principalele direcții învăţământului românesc, conform AUR, este finanţarea, redeschiderea si sustinerea școlilor profesionale și de meserii, precum și promovarea învățământului dual.
“Este important să privim înainte şi să ne gândim la viitorul copiilor noştri, mai ales în ceea ce priveşte educaţia lor. În prezent, România se află pe penultimul loc în Europa la numărul de absolvenţi de studii superioare, iar mulţi dintre elevi nu ajung nici măcar să urmeze o şcoală profesională.”
“Aceasta duce la situaţii nefericite, cum ar fi lipsa de calificare a muncitorilor şi plecarea acestora în străinătate pentru un salariu mai mic decât ar putea primi colegii lor din alte ţări. Trebuie să facem schimbări în sistemul nostru educaţional pentru a asigura un viitor prosper pentru următoarele generaţii,” a mai declarat Simion.
AUR propune reintroducerea uniformelor, finanțarea meritocratică
AUR crede în reintroducerea uniformelor obligatorii pentru a promova egalitatea între elevi. De asemenea, propunem ca bursele și finanțarea universităților publice să fie acordate doar celor care o merită cu adevărat.
“Dorim o educaţie care să fie bazată pe valorile naţionale și să nu fie influențată de agenda LGBT. Toate tentativle organizaţiilor neguvernamentale şi a diferiţilor agenţi de propagandă pentru a introduce aceste idei în şcoli trebuie eliminate. După cum s-a întâmplat în Ungaria şi Bulgaria, trebuie să se poată întâmpla și în România”, a insistat Simion.
Potrivit lui George Simion, restituirea demnității profesorului implică în primul rând o remunerație adecvată.
Simion subliniază necesitatea stimulării profesorilor
“Soţia mea este profesoră și cred că are o chemare specială pentru acest lucru. Dar din păcate, nimeni care are această vocație și poate profesa în mai multe domenii nu se va alătura sistemului educațional românesc din cauza salariilor mici oferite. Doar cei foarte pasionați vor continua să facă acest lucru!”
“Mai mult, a preda în mediul rural este considerat de unii chiar o nebunie dacă nu faci parte din comunitatea respectivă. De aceea, este important să încurajăm și să stimulăm profesorii, oferindu-le locuințe în comunitatea în care predau astfel încât să le putem asigura elevilor din mediul rural șanse egale și un viitor sigur.” Aceste lucruri au fost declarate de către liderul AUR, George Simion.
În încheierea discursului său, Simon a mărturisit că speră ca în prima zi de cursuri (luni), când toţi politicienii vor veni la şcolile lor, inclusiv contracandidaţii săi la alegerile prezidenţiale, să se depăşească etapa sloganurilor şi declaraţiilor politice. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe a face binele pentru toată lumea, nu doar pentru a evita răul.
George Simion a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să vadă planurile contracandidaţilor săi la alegerile prezidenţiale în ceea ce priveşte educaţia. El crede că acesta trebuie să fie o prioritate naţională şi că dezvoltarea este imposibilă fără o bună educaţie.
CITIȚI ȘI: 7.800 de posturi noi în învăţământul preuniversitar de stat