Un show gastronomic de excepție va fi găzduit în seara zilei de 17 ianuarie, de la ora 18.00, la Palatul Brukenthal din Avrig. Cei care vor participa la acest eveniment vor putea gusta mâncăruri preparate după rețete de vis!
Este vorba despre rețete păstrate în tradiția nobiliară din Transilvania și servite în palatul baronului Samuel von Brukenthal.
Acesta este un palat baroc remarcabil atât din arhitectura sa, care reprezintă o copie în miniatură a Palatului Imperial Schonbrunn din Viena, cât și prin atenția la detaliile cu care a fost transformat într-un spațiu de cazare exclusivist, sub coordonarea ambasadorului HCR în România, Arnold Klingeis.

Show cu tradiții culinare istorice
„Este o deosebită onoare și plăcere de a vă invita cu ocazia organizării Revelionului Bucătarilor organizat anul acesta în cadrul rutei culturale Historic Cafés Route – Ruta Cafenelelor Istorice din Europa – sub înaltul patronaj al Consiliului Europei pentru a pune în valoare tradiții culinare istorice românești din întreaga țară într-un show culinar – la Avrig”, a declarat ambasadorul Arnold Klingeis.
Bucătării prezenți la Avrig propun o serie de preparate care surprind spiritul culinar al barocului. Întreaga zi prepararea bucatelor și ornarea sălii vor fi preocuparea principală a reprezentanților Asociației Culturale Euro Est Alternativ: detaliile vor avea misiunea de a dezvălui celor prezenți spiritul baroc al bucătăriei prin preparate, dar și prin sala festivă a Palatului Brukenthal din Avrig.

În vederea respectării temei regalului gastronomic, aceea de a cuprinde elemente definitorii, istorice ale bucătăriei românești vor fi cuprinse, printre specialitățile serii, rața umplută, pateul de raci alifiat cu unt nesărat, gălbenuș din ou de prepeliță și chutney din gutui, batog de peşte afumat, trilogie de icre de știucă, păstrăv, păstrugă, unt negru cu ceapă verde, carpaccio de gulie, crispy leuștean verde, lăstari de microplante, colțunași crocanți, ulei aromatizat cu trufe și pătrunjel, mousse de hribi și fulgi de praz, foie gras, quenelle de curcan, file de păstrăv si păstrăv somonat cu mousse de năut și emulsie de mazăre, consomme de fazan cu colțunași umpluți cu carne, ruladă de berbecuț cu momițe, dovleac copt, morcov roșu, sos de ceapă albă, specialități la proțap si multe alte surprize culinare care vă vor încânta papilele gustative si ochiul prin design si interpretare artistică.
Show definit de o mare implicare
Evenimentul este organizat cu implicarea ACEEA. Este vorba de una din cele mai importante asociații profesionale de gastronomie din România. Echipa cuprinde specialişti din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Suceava, Arad, Piteşti, Constanţa, Braşov, Maramureş, Făgăraş, Oradea, Târgu-Mureş, dar și membri din străinătate, din centre ale gastronomiei precum Milano, Rimini, Berna, Belgrad, Lvov, Londra, Berlin, Barcelona, Dijon, Ierusalim, Dortmund, Stockholm sau Helsinki.
De asemenea, ACEEA este membră în mondiale precum World Association of Chefs Societies (W.A.C.S.) ori Asociación de Restauradores Gastronómicos de las Américas y el Mundo (AREGALA). ACEEA este membră în Federația Patronatului din Turismul Românesc și a Comitetului Sectorial Turistic si reprezintă oficial Romania la competiții, congrese și întruniri de profil la nivel mondial.
