Îți dorești un somn odihnitor însă te confrunți cu simptome de insomnie? Dacă nu iei măsuri te vei simți din ce în ce mai obosit. Acest lucru îți poate afecta starea de spirit și se va reflecta în activitatea ta zilnică. Pe lângă viața de familie, poți observa schimbări și în activitatea profesională de la locul de muncă. Atenția poate să fie una mai scăzută și nu vei mai avea același randament.
Remedii prin care diminuezi simptomele de insomnie
Adoptă un stil de viață activ, cu cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi. Indicat este să alegi o activitate care te reprezintă și care consideri că te ajută cel mai mult. Fitness-ul, aerobicul, pilatesul, yoga sau meditația se află printre recomandările noastre care ajută la insomnie.
Poți suplini aportul de melatonină prin suplimente naturale. Acestea se găsesc în plafare, ori magazine online de specialitate. Ai grijă însă la ce conțin și verifică lista de ingrediente ca aceasta să fie cât mai curată. Melatonina este un hormon derivat din serotonină, cu rol important în ritmul cicardian, acesta din urmă fiind crucial pentru funcționarea corectă a organismului.
Sfaturi și remedii naturale
Deși a venit iarna și dorim o atmosferă cât mai confortabilă în casă, avem tendința să setăm o temperatură mai mare în casă decât este necesar. Este demonstrat că temperatura optimă pentru somn este situată 18-22°C. Deci se recomandă ca în camera în care dormim să fie o atmosferă răcoroasă. Un plus este să dormim în haine cât mai lejere, care lasă pielea să respire. Sunt recomandate haine precum satinul de mătase și bumbacul. Poți să creezi o atmosferă cât mai plăcută în camera de dormit folosind un difuzor de arome în care să pui câteva picături de ulei esențial natural de lavandă, valeriană, ori bergamotă. Există și nenumărate spray-uri pentru lenjerie pe care le poți pulveriza pe pernă înainte de somn. Încearcă să citești câteva pagini dintr-o carte înainte de culcare, însă ai grija ca lumina să nu fie una puternică, ajută în caz de insomnie.

Încearcă să bei înainte de culcare un ceai cald ori un pahar de lapte cald dacă suferi de insomnie. O sugestie este ceaiul de mușețel care este recunoscut pentru efectul său calmant. Ajută la relaxarea sistemului nervos, a musculaturii, dar și la reducerea anxietății, inducând un somn liniștit. De asemenea, laptele cald consumat înainte de culcare are efecte asemănătoare. Fiind un aliment bogat în calciu, contribuie la relaxarea mușchilor și susține producerea de melatonină.
Un alt sfat este să faci o cură cu magneziu. Acesta se regăsește în mod natural în alimente precum nucile, semințele de dovleac sau de chia, spanacul, ori caju. Dacă în dieta ta nu se regăsesc surse suficiente de magneziu, poți apela la suplimente alimentare.
Adoptă un stil de viață cât mai sănătos și acordă timp suficient de odihnă organismului. Încearcă să integrezi aceste obiceiuri în rutina ta zilnică și observă rezultatele. Cu perseverență o să îți poți îmbunătăți calitatea somnului, alungând efectele neplăcute cauzate de insomnie.
CITIȚI ȘI: Cum ajută apa termală în caz de insomnie