Este important să menținem o imunitate puternică pe tot parcursul anului, dar mai ales în sezonul rece. Odată cu venirea frigului, corpul nostru reacționează, fiind mai vulnerabil în fața infecțiilor. Temperaturile scăzute și zilele mai scurte pot afecta sănătatea generală și imunitatea.
Cum ne afectează frigul?
Sezonul rece vine cu provocări pentru sănătate. Deși vremea rece nu cauzează răceli sau gripă, poate slăbi imunitatea și astfel crește riscul de îmbolnăvire. Iarna este necesară întărirea imunității pentru a combate gripa sau răceala.
În timpul iernii, expunerea redusă la soare scade nivelul de vitamina D, care este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Pe lângă asta, aerul rece și uscat determină îngustarea vaselor de sânge din tractul respirator, limitând accesul globulelor albe la membranele mucoase și slăbind apărarea corpului. Astfel, se facilitează răspândirea virusurilor, precum cele responsabile de răceală și gripă.
Așadar, este esențial pentru imunitate să ne adaptăm sezonului rece pentru a ne menține sănătatea pe timpul iernii.
Imunitate puternică în sezonul rece
Alimentația corectă este una dintre cele mai importante modalități de a avea o imunitate puternică în sezonul rece. Include în dieta zilnică fructe și legume bogate în vitamine care sunt necesare corpului atunci când este frig.
Sunt recomandate citricele și legumele precum broccoli sau ardeiul gras. Acestea aduc un aport ridicat de vitamina C. Pentru a ne asigura că avem suficientă vitamina D este necesar să consumăm pește gras (somon su păstrăv), produse lactate și ouă. Consumă alimente bogate în zinc și fier: Nucile, semințele, spanacul și carnea de vită sprijină sănătatea celulelor imunitare.
Un alt factor foarte important pentru imunitate este odihna și calitatea somnului. Pentru adulți sunt recomandate între 7 și 9 ore de somn pe noapte, iar pentru copii și adolescenți sunt necesare până la 14 ore de somn, în funcție de vărstă.
Pe lângă alimentație și somn, o igienă corespunzătoare ne poate proteja de majoritatea virusurilor, inlusiv de cele din sezonul rece. Aceasta din urmă fiind primul pas în prevenirea bolilor.
Spală-te frecvent pe mâini, folosind apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Strănută sau tușește în șervețel pentru a preveni răspândirea microbilor către cei din jur și evită pe cât poți contactul cu persoane bolnave.
Alte sfaturi pentru imunitate
Menține un stil de viață activ și fă mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână. Activitatea fizică moderată întărește imunitatea prin stimularea circulației sanguine, ceea ce permite celulelor imunitare să circule mai eficient.
Hidratarea corectă și lumina naturală sunt esențiale pentru menținerea sănătății. Bea suficiente lichide și expune-te la lumina naturală zilnic. Ceaiurile calde, supele și apa contribuie la hidratarea organismului și sprijină funcționarea mucoaselor. Petrece 15-30 de minute zilnic afară pentru a-ți stimula producția de vitamina D.
Evită consumul excesiv de zahăr și expunerea la stres sau la frig. Aceștia sunt factori care pot afecta organismul și mai mult în sezonul rece.
Ai grijă de organismul tău și de stitul de viață pe care îl ai pentru o imunitate puternică iarna.