Este o perioadă a vacanțelor și nu toată lumea merge la mare. Există sfaturi de la salvamontiști, care sugerează celor cărora le place la munte, că există pericole „ascunse”.
Temperaturile ridicate au efecte și asupra insectelor, chiar și în zonele montane considerate mai răcoroase. Salvamontiștii ne sfătuiesc să fim atenți atunci când mergem pe trasee, pentru că putem întâlni cuiburi de viespi, potrivit Radio Timișoara.
În Retezat, de exemplu, au fost câteva cazuri grave în care persoane mușcate de viespi au avut nevoie de intervenții de urgență pentru a putea fi salvate de la un deznotământ nefericit. „Soarele este foarte de vină, într-un ghilimele, de situația aceasta, pentru că, atunci când este foarte cald, ele se agită foarte tare și atacă. În pădure, la răcoare, nu o să le găsiți, doar dacă sunt neapărat un cuib de viespi. Ele stau undeva în zone umbrite, dar totuși la soare. Își fac cuiburi chiar în pământ, nu trebuie să căutăm prin copaci.
Trebuie avut grijă. Dacă se simte cumva sau se observă apariția viespilor sălbatice, să ne ducem cât mai repede de acolo să ne vedem de treabă”, spune Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.
Sfaturi de la salvamontiști: Turiștii sunt sfătuiți să apeleze numărul de urgență 112
De asemenea, salvamotiștii atrag atenția persoanelor care suferă de alergii, că este necesar să se testeze și pentru înțepăturile de viespi. „Mușcăturile de insecte au devenit din ce în ce mai periculoase, mai ales de viespi sălbatice Am avut câteva cazuri foarte grave. Cei care sau afecțiuni și au alergii de acest fel trebuie să aibă cu ei și medicamentul respectiv, care, bineînțeles, trebuie să fie recomandat de către doctor.
Mai ales la copii se întâmplă. Trebuie făcute teste și să consulte un alergolog, dacă merg la munte, să știe din timp ce medicament să aibă cu ei. Noi nu suntem abilitați să administrăm medicamente, însă, în cazuri extreme, sigur, chemăm elicopterul, chemăm serviciile de urgență abilitate pentru aceste tratamente speciale”, mai spune Ovidiu Bodean. â
Turiștii care sunt înțepați de vieți sunt sfătuiți să apeleze numărul de urgență 112 sau dispeceratul Salvamont la numărul 0Salvamont tastat direct de pe telefonul mobil.
Citiți și: „Trăiască 23 august!” – Adevăr sau minciună?
Sfaturi de la salvamontiști: Cele mai mari greșeli pe care le fac turiștii
În altă ordine de idei, dar tot pe tema „bine de știut dacă plecați la munte”, apar tot mai multe cazuri de persoane care au fost lovite de fulger pe munte. În acest context, specialiștii transmit o serie de sfaturi care pot face diferența dintre viață și moarte.
Un director Salvamont a prezentat care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac turiștii atunci când sunt în pericol. Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș, a oferit mai multe sfaturi pentru cei care vor să evite aceste incidente care pot fi neplăcute sau chiar mortale.
„Trebuie să gândim că tot solul e încărcat electrostatic, permanent. Dacă am putea să vizualizăm, să presupunem că arată ca un fel de ceață pana la 0,5-1 m, în funcție de condiții meteo etc. Ei bine, când trece prin această ceață un om sau un animal, acesta având propria sarcină electrică, în urma sa apare pt câteva secunde, exact ca la ceață, o „gaură” în acel strat, care se „acoperă” iar cu energia electrostatică (potențial) în secundele următoare.
„Gaura” aceea se numește gol de potențial. Cu cât viteza e mai mare, cu atât golul de potențial e pe o lungime mai mare, reacoperindu-se treptat din urmă. În momentul cand trăznește, fulgerul caută să „echilibreze” golul apărut, venind însă cu toată forța pe care o are la dispoziție, milioane de volți și amperi”.
Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră
„Acest lucru face ca, spre exemplu la deplasarea în șir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expusi. Nu înseamnă că e sigur să mergi primul, pt că la deplasare oricum apare golul de potențial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind „gaura” mai mare”, a mai explicat Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș.
„Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră e să stăm în spațiu deschis cât mai mici, „pe vine” (atenție, nu în fund!) până se îndepărtează frontul. NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o rețetă bună sa atrageți fulgerul în golul de potențial creat, care este mai mare și se acoperă mai greu în cazul acesta!
NU vă adăpostiți sub copaci sau la baza stâncilor, acestea fiind oricum „ținte” ale fulgerelor și putând fi electrocutați de curentul scurs la descărcare!”, a mai explicat directorul Salvamont Argeș.