„Se întrevede sfârșitul unei ere a cluburilor de noapte, care a definit generații”, potrivit experților din industrie. Unde anume se petrece acest lucru și, mai ales, cum s-a ajuns la această situație în ceea ce privește ceva teoretic etern: „industria distracției”.
Michael Kill, directorul executiv al Nighttime Industries Association (NTIA), a vorbit cu Sky News despre nevoia urgentă de sprijin guvernamental pentru a proteja o „parte vitală a unui fenomen social al Regatului Unit”: cluburile de noapte!
„Asistăm la dezmembrarea sistematică a cluburilor de noapte. Industria noastră nu este doar despre divertisment; este despre identitate, comunitate și economie”, a spus el. O nouă cercetare a NTIA arată că în ultimii patru ani Marea Britanie a pierdut 37% din cluburile sale, ceea ce rezultă că aproximativ 10 cluburi se închid în fiecare lună. Un număr îngrijorător de mare. Despre ce e vorba? Costul vieții!
Nu numai că costul vieții înseamnă că mai mulți dintre noi ieșim mai puțin, ci și cluburile de noapte au fost nevoite să se confrunte cu creșterea costurilor operaționale. Un sondaj NTIA recent efectuat de 500 de companii a constatat că majoritatea cluburilor fie abia ating rentabilitatea, fie funcționează. în pierdere, potrivit Sky News.
„Această parte fundamentală a culturii noastre s-ar putea să dispară, dintr-un motiv foarte grav: închiderea accelerată a cluburilor și a localurilor de muzică”, notează și The Guardian. Care rezumă, la rândul său, cum problemele de la care se trage totul s-au concentrat pe creșterea chiriilor și a costurilor energiei și derapajul economic al crizei Covid. Plus ceva important, la care nici nu ne-am fi gândit: problema aparent tot mai mare a disputelor cu privire la reducerea zgomotului declanșate de oamenii care locuiesc în centrele orașelor, „care au devenit factori comuni în toată țara”, după cum punctează The Guardian. Pentru a ilustra răspândirea lor, studiile de caz includ locații din Liverpool, Cardiff, Edinburgh și Bath.
„Acest din urmă oraș, și mă doare să scriu, tocmai a pierdut un loc foarte iubit numit Moles, care și-a luat numele de la un spațiu de spectacol care era literal și metaforic underground. Aici, în calitate de scriitor de muzică independent în vârstă de 20 de ani, am făcut primul meu interviu important, cu o trupă pierdută de mult, al cărei nume pare acum zdrobitor de potrivit. Erau un cvartet, numit The Perfect Disaster. La 30 de ani după ce i-am intervievat în camera din spate a locației și i-am văzut cântând în fața unei mulțimi de 200 de spectatori, am fost martor la tragicul deces al lui Moles. Provenit de la o creștere uriașă a costurilor comerciale, combinată cu o reducere a clienților, ca răspuns la criza costului vieții”, scrie editorialistul The Guardian, John Harris.
Și omul mai zice în continuare, și le zice foarte bine: „Ceea ce diferențiază locațiile live de cluburi este adesea neclar, dar acestea din urmă se află într-o situație și mai îngrozitoare. În august anul trecut, s-a raportat că Regatul Unit a pierdut o treime din cluburile sale în doar trei ani – ceva legat încă o dată de pandemie, dar și legat de modul în care orașele se schimbă și de un snobism cultural și ostilitate care datează de zeci de ani în urmă”.

Sfârșitul cluburilor din UK e aproape
Revin la NTIA, care adaugă pentru Sky News că lucrurile sunt atât de sumbre încât, dacă ritmul actual de închidere continuă, „la 31 decembrie 2029 nu vom mai avea cluburi în Marea Britanie”! După cum explică domnul Kill: „Îngrijorarea este că, pe măsură ce ne îndreptăm spre buget, narațiunea care iese este destul de dură… luând în considerare taxele la alcool și eventual lucruri precum interzicerea fumatului… toate aceste lucruri sunt destul de oneroase și costă greu. „Trebuie ca guvernul să ne dea puțină pauză și spațiu financiar pentru a putea permite afacerilor să supraviețuiască”.
Există însă și metode de supraviețuire. Cum ar fi reinventarea. Într-o perioadă dificilă pentru aceste cluburi, reinventarea se dovedește a fi esențială. Spre exemplu, actrița Vicky McClure a descoperit o modalitate de a-i aduce pe oameni înapoi să danseze, organizând un eveniment de succes în cluburi în timpul zilei împreună cu soțul ei, numit Day Fever.
„Nu cred că am reinventat roata, dar cred că ceea ce am surprins este ceva ce toată lumea își dorește cu adevărat”, a spus McClure pentru Sky News. Până acum, turneele s-au epuizat, ceea ce McClure le pune pe seama oamenilor care „au vieți foarte diferite, obiceiuri diferite, sau sunt ocupați cu îngrijirea copiilor”.
În timp ce unii proprietari se luptă să se mențină pe linia de plutire, alții au mai mult succes găsind soluții de supraviețuire. Cum e și cazul lui Simeon Aldred – co-fondatorul Broadwick Live, o companie responsabilă de clubul Drumsheds. Acesta este unul dintre cele mai mari cluburi de noapte din lume, care funcționează în prezent pe locul vechiului Ikea al lui Tottenham, în nordul Londrei.
Nostalgia cluburilor de noapte nu e utilă
Ce a făcut Aldred? A adus noi sisteme de sunet, a schimbat „oferta de gustări”, și a adus unele dintre cele mai mari nume din muzica dance. În plus, domnul Aldred are o teorie, care se pare că funcționează . El spune că unul dintre scopurile sale este de a dovedi modul în care „cultura poate funcționa într-un plan general” de reamenajare a comunității. „Conectarea la comunitate este foarte, foarte importantă pentru a crea această rezistență”, insistă el. S-ar putea spune că domnul Aldred „e pe trend”…
Desigur, reinventarea poate face mai mult. „Cu o medie de trei cluburi care se închid în fiecare săptămână, dacă vrem cu adevărat să păstrăm scena cluburilor din Marea Britanie, în loc să ne plângem cum erau vechile cluburi de noapte din Marea Britanie în trecut, mai bine s-ar înnoi cele de acum”, conchide publicația, sugerând faptul că nostalgia, în acest caz, nu e utilă.
Citiți și: Club A din București revine! Povestea primului club independent studenţesc din comunism