Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, este amintit de credincioși anual pe 12 decembrie, fiind considerat un sfânt făcător de minuni și vindecător al bolilor. Acesta este cunoscut în tradiția populară ca „Sfântul călător” datorită credinței că părăsește racla pentru a ajuta oamenii prin rugăciuni.
Sfântul Spiridon sărbătorit azi, 12 decembrie
Clericii din biserica din Corfu, unde se află moaștele sale, au relatat că acestea dispar uneori, revenind acoperite de praf, iarbă și pământ, semn că sfântul „a călătorit” pentru a oferi sprijin.
De asemenea, tradiția spune că își tocește încălțămintea în drumurile sale, motiv pentru care, pe 12 decembrie, preoții îi schimbă veșmintele și papucii, care sunt ulterior dăruiți mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.
Această tradiție este evocată și în Acatistul său: „Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă.”
În Capitală, moaștele Sfântului Spiridon au fost scoase spre cinstire la Catedrala Mitropolitană, al cărei ocrotitor este, fiind organizată o procesiune urmată de slujba Vecerniei, Litia și Utrenia.
Conform părintelui paroh Ionuț-Gabriel Corduneanu, ziua de 12 decembrie atrage cel mai mare număr de credincioși, aceștia participând la slujbe de dimineața până târziu în noapte.
Sfântul Spiridon este considerat protectorul cizmarilor, cojocarilor și olarilor, care îi cinstesc ziua cu voie bună. Conform credințelor populare, în ziua sărbătorii sale nu se lucrează în gospodărie: nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie, pentru a atrage sporul și sănătatea.
La sate, vitele nu sunt înjugate, iar animalelor de tracțiune li se dă mâncare din mână.
De asemenea, se spune că săracii se îmbogățesc, bolnavii se vindecă, iar Sfântul Spiridon îi ocrotește atât pe oameni, cât și pe animale de boli și necazuri. În această zi, la biserică se sfințește agheasmă, considerată vindecătoare pentru bolile grave.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din Cipru, pe vremea împăratului Constantin cel Mare. A fost ales episcop al Trimitundei, aproape de Pafos, și a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325, fiind un apărător al credinței ortodoxe.
Moaștele sale, păstrate la Corfu, sunt un simbol al protecției divine, iar tradițiile și minunile legate de el continuă să inspire credința oamenilor. Sfântul Spiridon rămâne un model de milostenie, rugăciune și devotament, fiind invocat ca vindecător și apărător al familiilor și comunităților.
CITEȘTE ȘI – Lege promulgată: O nouă sărbătoare națională din 2025