Risc de avalanșe în zonele alpine ale Carpaților Meridionali. Prima avalanșă din anul 2024 a căzut în zona înaltă a munților Făgăraș.
Specialiștii avertizează că, în zona înaltă a masivului Făgăraș s-au format plăci de vânt, iar stratul de zăpadă este instabil ceea ce poate duce la producerea avalanșelor.
”Înainte de weekend a nins la temperaturi foarte scăzute, aprox 10-15cm, a urmat apoi vânt puternic predominant din direcţia N şi V, mai ales în zona înalta şi insistent şi pe vai la altitudini mai joase. Drept urmare s-au format plăci de vânt. Chiar dacă deocamdată dimensiunile lor nu sunt foarte mari că suprafaţă şi adâncime, există zone de acumulare, mai ales în preajma obstacolelor stâncoase, muchiilor, pereţilor, etc. Aceste zone sunt foarte instabile” au comunicat specialiștii pe pagina oficială de facebook Avalanșe în Carpați.
Chiar dacă vremea este stabilă, în continuare avem risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi, Făgăraș, Rodnei și Călimani la peste 1800 de metri.
„Pe fondul vremii reci, în general geroase şi a intensificărilor de vânt de peste 75 km/h, zăpada a fost spulberată în zonele adăpostite,formându-se numeroase plăci noi de zăpadă îndeosebi pe versanţii estici.”
“În nordul Carpaților Orientali – masivul Rodnei – a nins moderat, astfel încât acest ultim strat depus are rezistenţă şi stabilitate redusă, fiind depus peste cel vechi și în general înghețat şi stabil. În intervalul următor se vor acumula local 10 l/mp de zăpadă uşoară tip pulver, dar o mare parte va fi viscolită având legături slabe între cristale sau plăcile existente de vânt.”
“În zonele adăpostite și pe văi se vor menţine şi forma noi depozite și troiene însemnate de zăpadă, iar pe versanții în special cu expunere estică noi plăci de vânt. Izolat mai ales la supraîncărcări, dar posibil şi spontan se pot declanșa avalanșe de placă, riscul fiind însemnat (3).” – conform buletinului nivometeorologic pentru perioada 15 ianuarie ora 20:00 pana în data de 16 ianuarie ora 20:00