Adolescenții se confruntă tot mai des cu un pericol pe internet – șantajul cu fotografii intime, fenomenul cunoscut sub numele de sextortion. Autoritățile britanice de combatere a criminalității trag un semnal de alarmă asupra creșterii alarmante a acestor cazuri și îi avertizează pe profesioniștii din domeniul educației să fie vigilenți.
Ce este sextortion-ul
Sextortion-ul implică șantajarea adolescenților după ce aceștia postează fotografii intime pe internet.
“Sextortion presupune a forţa persoane să plătească bani (…) după ce un infractor a ameninţat că va publica fotografii nud sau semi-nud ale acestora”, explică National Crime Agency (NCA) într-un comunicat. Fotografiile pot fi “o fotografie reală făcută de victimă sau o imagine falsă creată de infractor”, precizează agenţia, notează Agerpres.
Acest tip de șantaj reprezintă o amenințare serioasă pentru tineri, iar Autoritatea Națională pentru Combaterea Criminalității (NCA) explică că infractorii cer bani sub amenințarea publicării fotografiilor nud sau semi-nud ale victimelor, fie că sunt reale sau false.
Cele mai multe victime sunt băieți
Datele furnizate de NCA arată că un număr semnificativ de băieți adolescenți, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, sunt vizați în aceste cazuri de șantaj. De fapt, 91% dintre victimele raportate către Internet Watch Foundation în Marea Britanie în 2023 au fost băieți.
Cine îi șantajează pe adolescenți
Grupările de crimă organizată din străinătate, în special din țări precum Africa de Vest și Asia de Sud-Est, sunt responsabile de multe dintre aceste cazuri de sextortion. O tragică ilustrare a acestui fenomen a fost sinuciderea unui băiat de 16 ani din Scoția, Murray Dowey, care a fost amenințat cu distribuirea fotografiilor intime pe internet.
Mama lui Murray, Ros Dowey, avertizează că aceste acțiuni malefice pot afecta orice copil și îi descrie pe cei responsabili drept „diabolici”, adăugând că acești indivizi „anonimi din spatele tastaturilor lor, la mii de kilometri distanță”, le-au luat fiul.
Sextortion, pericolul pentru adolescenți
Numărul cazurilor de sextortion raportate la Centrul Național pentru Copiii Dispăruți și Exploatați din SUA a crescut considerabil, de la 10.731 în 2022 la 26.718 în 2023, conform informațiilor furnizate de NCA.
Într-o alertă fără precedent adresată profesorilor, NCA oferă sfaturi despre cum să identifice și să sprijine victimele sextortion-ului. De asemenea, tinerii sunt sfătuiți să nu plătească, să oprească orice contact și să blocheze orice comunicare, pentru că plata nu oferă nicio garanție că amenințările vor înceta.