Spy/Master, serialul de spionaj inspirat de viața fostului general de Securitate Ion Mihai Pacepa, a fost achiziționat de BBC. La fel ca și în viața reală, acum aproape 50 de ani, șeful Securității din serial este un consilier de încredere al liderului comunist Nicolae Ceaușescu.
Acțiunea serialului este plasată în perioada de apogeu a Războiului Rece. Narațiunea filmată prezintă o săptămână din viața lui Victor Godeanu, numele fictiv ales de producători pentru Pacepa.
La fel ca și în viața reală, acum aproape 50 de ani, șeful Securității din serial este un consilier de încredere al liderului comunist Nicolae Ceaușescu.
Serialul a fost filmat în România și în Ungaria și este produs de HBO Max.
Foto: Victor Godeanu, personajul principal din serialul Spy/Master (stânga) și generalul de Securitate Mihai Pacepa, într-o fotografie din 1975 (dreapta).
Serialul are o versiune proprie
Godeanu/Pacepa este agent dublu în film și trebuie să fugă din România, înainte ca acoperirea lui să fie compromisă, în vreme ce, conform versiunii reținută de istorie, adevăratul Pacepa s-a folosit de pretextul unei călătorii în RFG, în 1978, pentru a cere azil politic în SUA.
El a fost extras din Germania Federală cu un avion militar și dus la baza Andrews de lângă Washington, D.C. Ulterior, a ajutat autoritățile SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic și a primit cetățenie americană.
În film, Godeanu (interpretat de Alec Secăreanu), ajuns în Statele Unite, trebuie să evite agenții KGB și asasinii trimiși de Nicolae Ceaușescu (interpretat de Claudiu Bleonţ) pe urmele sale.
Serialul „urmează” realitatea?
Ion Mihai Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii și a prezentat dovezi despre regimul lui Nicolae Ceauşescu.
Concluzia raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el “a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest. Dar, Securitatea nu i-a iertat vreodată lui Pacepa acest “act de trădare.
Ion Mihai Pacepa a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, în urma infectării cu virusul COVID-19, conform comunicărilor oficiale.
Pacepa a fost un ofițer de informații român care a lucrat în cadrul Securității, serviciul de informații al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.
Pacepa a ocupat poziții importante
Născut pe 28 octombrie 1928 în București, Ion Mihai Pacepa a avut o carieră impresionantă în cadrul aparatului de stat comunist. Tatăl său era tinichigiu auto, iar mama sa era casnică. Pacepa și-a început studiile la Facultatea de Chimie Industrială din București, dar a fost recrutat în Securitate cu câteva luni înainte de absolvire. Cu toate acestea, și-a obținut diploma de inginer patru ani mai târziu.
În anii ’50 și ’60, Pacepa a ocupat poziții importante în cadrul serviciului de informații externe al României. A fost șef adjunct al Misiunii Române în Republica Federală Germania și a condus rezidența de spionaj a României în această țară. Ulterior, a fost numit adjunct al șefului Direcției de Informații Externe și a avansat în gradul de general maior.
Dezertarea lui Pacepa
După dezertare, Pacepa a început să dezvăluie secretele regimului comunist din România. În 1987, a publicat cartea “Orizonturi Roșii” – “Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief”, care a devenit un bestseller internațional.
Citiți și: