În ultimele decenii, numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer la nivelul tractului digestiv a crescut într-un ritm alarmant.
Semnele cele mai mari la vârsta de 60 de ani că vei dezvolta demență la 80 de ani
Cercetările recente, realizate de economiștii de la organizația de cercetare RAND, sugerează că această creștere rapidă poate fi legată de modificările stilului de viață, în special de obiceiurile alimentare, scrie nypost.com.
Cercetătorii au identificat mai mulți factori care pot prezice cu o acuratețe mare, la vârsta de 60 de ani, riscul de a dezvolta demență până la 80 de ani. Printre acești factori se numără absența consumului de alcool sau consumul excesiv de alcool și o personalitate mai puțin conștiincioasă sau responsabilă.
Studiile realizate de RAND au implicat aproximativ 20.000 de adulți cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, analizând 181 de factori de risc, printre care demografice, statutul socioeconomic și comportamentele legate de sănătate, pentru a vedea care dintre aceștia sunt cei mai asociați cu riscul de a dezvolta demență. Unul dintre cele mai puternice semne de risc de demență la vârsta de 60 de ani este starea proastă a sănătății fizice.
Factorii precum accidentul vascular cerebral, lipsa unei asigurări de sănătate private, istoricul de muncă (să nu fi lucrat niciodată sau doar câțiva ani), prezența diabetului sau a unui indice de masă corporală (IMC) mai mare de 35, lipsa exercițiilor fizice, precum și obținerea unui scor scăzut la teste fizice (cum ar fi măsurarea respirației, forța de prindere, viteza de mers și echilibrul) au fost identificați drept factori puternici de risc. De asemenea, consumul excesiv de alcool sau absența completă a consumului de alcool, dar și o personalitate mai puțin conștiincioasă au fost asociate cu un risc crescut de demență.
Studiile au subliniat și câțiva factori mai slabi de risc, cum ar fi istoricul de sănătate al părinților, dimensiunea familiei, istoricul marital, rasa și etnia. Cercetătorii recomandă ca persoanele în vârstă să facă schimbări în stilul lor de viață pentru a reduce riscurile de demență, cum ar fi creșterea activității fizice, consumul moderat de alcool, lucrul pentru mai mulți ani, adoptarea de hobby-uri după pensionare și menținerea unei bune sănătăți fizice.
Pe lângă aceste recomandări, cercetătorii sugerează ca persoanele vârstnice să efectueze evaluări cognitive regulate în cadrul consultațiilor anuale. Studiul a arătat că costurile suplimentare reprezintă principala barieră în fața efectuării unui test cognitiv și a primirii tratamentelor pentru demență. Este important de menționat că detecția precoce a bolii Alzheimer și a altor forme de demență este esențială pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentelor. În acest sens, evaluările cognitive pot oferi indivizilor informații utile care îi pot ajuta să se pregătească pentru viitor și să ia măsuri preventive.
Raportul RAND vine la patru luni după un alt studiu semnificativ realizat de Comisia Lancet, un grup de 27 de experți în domeniul demenței, care a identificat 14 factori de stil de viață modificabili, care sunt responsabili pentru aproape jumătate dintre cazurile de demență.
Printre acești factori se numără nivelurile scăzute de educație, pierderea auzului, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, depresia, inactivitatea fizică, diabetul, consumul excesiv de alcool, traumatismele craniene, poluarea aerului, izolarea socială, pierderea vederii și colesterolul ridicat.
În concluzie, riscul de a dezvolta demență și alte boli legate de creier poate fi influențat semnificativ de alegerile stilului de viață pe care le facem de-a lungul vieții. Cercetările subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos, care include activitate fizică regulată, consum moderat de alcool, alimentație echilibrată, dar și evaluări cognitive periodice pentru depistarea timpurie a bolilor neurodegenerative.
CITEȘTE ȘI – Demența poate fi “accelerată” de un obicei nocturn, conform unui studiu