Semnal de alarmă: Medicii României sunt în stare de burnout

România are 55.622 de medici, ceea ce ar însemna o medie de 2,9 medici la mia de locuitori, apropiată de media europeană care este între 3 şi 3,5. Datele apar în unul dintre cele mai ample studii sociologice realizate vreodată despre populaţia de medici din ţara noastră.

Este vorba despre “Sindrom de Burnout în rândul medicilor. Intenţia de Migraţie Externă”, dar publicității de Colegiul Medicilor din România.

Cifrele de mai susu sunt cam singurele vești bune aduse de studiul citat, pentru că cercetarea a a relevat că “burnout-ul are o consecinţă directă asupra actului medical. (…) 36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat. Ridicat 32% şi foarte ridicat 4%. 58% acuză epuizare fizică. (…) 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt şi foarte înalt”, a spus Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

57,5% dintre medicii sub 35 de ani au vorbit despre o intenţie probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a pleca din România. Cea mai mare intenţie de a migra s-a înregistrat în rândul medicilor din Regiunea Bucureşti-Ilfov (30,4%) şi Regiunea Sud-Est (29,6%), apoi, cu cifre mai scăzute, dar similare, Regiunea Nord-Vest (28,1%) şi Regiunea Nord-Est (28,2%).

Ce spun medicii cu vârste sub 35 de ani

Corpul profesional medical cel mai stabil, din perspectiva intenţiei declarate de a migra, se află în Regiunea Vest – aici s-a înregistrat valoarea minimă a indicatorului 22,2%.

Medicii cu vârste sub 35 de ani spun că motivele pentru care ar migra se referă la condiţiile directe de practică – infrastructura sistemului sanitar românesc (24%); oportunităţile de formare profesională sau cercetare – infrastructură, facilităţi, tehnologie, fonduri disponibile în străinătate (23%).

79% dintre medici consideră că sistemul de asigurări pentru malpraxis are o funcţionalitate redusă sau foarte redusă, Studiul arată că 87% dintre medici consideră că asigurările nu acordă despăgubiri “în mod real”. 70% dintre medici declară că resimt o teamă în mare şi foarte mare măsură privind o posibilitate reală de a fi angrenaţi într-o procedură de cercetare sau chiar proces de malpraxis. Teama este resimţită mai puternic de medicii din Regiunile Sud-Vest Oltenia (79%) şi Sud-Muntenia (75%). Potrivit studiului, teama resimţită este superioară în cazul grupelor Pediatrie – chirurgicale (86%), Chirurgie generală (80%) şi ATI (78%).

Chestionarul care a stat la baza studiului a fost realizat online, la nivel naţional în perioada 12 februarie 2023 – 5 martie pe un eşantion de 8121 de medici care au răspuns la întrebări.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE