Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat, recent, că Organizația Mondială a Sănătății este nevoită să reducă bugetul cu o cincime. Anunțul a fost făcut după ce Statele Unite, principalul său contributor, au decis să se retragă. Oficialul a revenit asupra declarațiilor sale și a spus că vor fi reduse atât misiunile, cât și personalul.
Anunțul făcut de directorul OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se confruntă cu un deficit de aproape 600 de milioane de dolari în 2025. În acest context, vor avea loc reduceri ale misiunilor. De asemenea, se va reduce personalul, după cum a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus, în mesajul transmis vineri personalului agenției ONU pentru sănătate.
Donald Trump nu numai că a declanșat retragerea SUA după asumarea mandatului de președinte. Președintele american a înghețat practic tot ajutorul extern, inclusiv programe importante care fac referire la îmbunătățirea sănătății globale.
Oficialul american și-a justificat decizia pe care a luat-o la începutul acestui an prin discrepanța dintre contribuțiile financiare americane și cele chineze, acuzând organizația că ”escrochează” SUA.
În urma anunțul făcut de Trump, Tedros că OMS a avertizat că va lua măsuri de economisire a costurilor.
Este cunoscut faptul că Statele Unite au contribuit cel mai mult la bugetul OMS. În ultimul ciclu bugetar de doi ani, 2022-2023, SUA au contribuit cu 16,3% din bugetul total al organizației de 7,89 miliarde de dolari.
”Reduceri drastice ale asistenței oficiale pentru dezvoltare din partea Statelor Unite și a altor țări cauzează perturbări enorme pentru țări, ONG-uri și agenții ONU, inclusiv OMS.”, a reacționat Tedros.
OMS se confrunta deja cu constrângeri financiare dinainte ca SUA să anunțe că se va retrage. Tocmai de aceea a început cu peste nouă luni în urmă să lucreze la măsuri de îmbunătățire a eficienței sale, mai arată șeful OMS.
”Anunțul Statelor Unite, combinat cu reducerile recente ale asistenței oficiale pentru dezvoltare din partea anumitor țări pentru a finanța o creștere a cheltuielilor pentru apărare, a făcut situația noastră mult mai critică.”, a menționat Tedros.
”Deși am realizat economii substanțiale de costuri, condițiile economice și geopolitice actuale fac mobilizarea resurselor deosebit de dificilă.”, a mai spus oficialul.