Tot mai multe state NATO și UE susțin că Ucraina are dreptul să folosească armamentul primit pentru a lovi ținte militare din Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Ucraina are dreptul legitim de a lovi ținte militare în interiorul teritoriului rusesc pentru a se apăra de agresiunea Moscovei.
Se discută grăbirea livrărilor de armament către Ucraina
Săptămâna aceasta, la Bruxelles, au avut loc patru evenimente importante în care statele Alianței Nord-Atlantice și cele ale Uniunii Europene, alături de reprezentanții Kievului, au discutat despre livrările de armament către Ucraina. În același timp, președintele Volodimir Zelenski a semnat acorduri de securitate cu Belgia și Portugalia.
Un alt eveniment semnificativ a fost Consiliul NATO-Ucraina, desfășurat tot la Bruxelles. În paralel, Jens Stoltenberg a participat și la Consiliul Miniștrilor Europeni ai Apărării, unde a discutat cu ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov, despre accelerarea livrărilor de armament către Kiev, pe fondul presiunii crescute a Rusiei pe front.
Șeful NATO: „Ucraina are dreptul legitim de a lovi ținte militare în interiorul Rusiei”
Tot mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene sunt de acord că Ucraina are dreptul de a se apăra, inclusiv folosind armamentul primit pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei.
“Trebuie să ne aducem aminte cu ce avem de-a face. Este vorba de un război în care Rusia a atacat o altă țară, iar Ucraina, conform legislației internaționale, are dreptul să se apere. Ar fi dificil pentru Ucraina să se apere dacă nu ar lovi ținte militare care se află pe partea cealaltă a graniței și care sunt folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina.”, a subliniat șeful NATO, Jens Stoltenberg, citat de RRA.
Recent, mai multe state au anunțat că vor livra Ucrainei alte sisteme Patriot pentru a respinge loviturile Rusiei.
Mai multe țări membre NATO acuză acțiuni de sabotaj dirijate de Rusia
Pe de altă parte, o serie de state, în special cele din jumătatea de nord a Europei, au anunțat că au dejucat acțiuni de sabotaj dirijate probabil de Rusia. Iar NATO confirmă o creștere a activităților serviciilor de informații rusești în statele Alianței.
Cât despre invitația Moscovei pentru negocieri de pace, atât statele Uniunii, cât și aliații NATO spun că pacea poate interveni imediat dacă Rusia se retrage din Ucraina.
Putin amenintă cu “consecințe grave”
De cealaltă parte, președintele Vladimir Putin a avertizat că utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei ar putea duce la “consecințe grave”. Putin a mai susținut că sunt deja dislocați în Ucraina mercenari care pretind că sunt instructori militari occidentali. Afirmația a fost făcută după ce Kievul a anunțat recent că discuțiile cu privire la trimiterea instructorilor în Ucraina sunt în curs.