back to top
spot_img

Șef BNR: “Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele!”

Valentin Lazea a tras un semnal de alarmă cu privire la comportamentul economic al românilor și la faptul că politicienii profită de lipsa de înțelegere și de educație financiară a românilor.

Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a tras un semnal de alarmă cu privire la comportamentul economic al românilor. Acesta a evidențiat că politicienii profită de lipsa de înțelegere și de educație financiară a românilor.

25 martie 2024 Șef BNR: “Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele!” - Foto captură podcast
Șef BNR Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai refolosiți lucruri reparați le sortați plasticele Foto captură podcast

Lazea, BNR: “Iluzia banilor este un instrument de a manipula masele”

„Politicienii mizează pe această necunoaștere a economiei de către publicul larg. Toți economiștii știu că iluzia banilor este un instrument de a manipula masele zicându-le ‘vă mai dăm niște bani’. Și oamenii zic ‘ura, trăiască’, dar nu se gândesc că poate nu au o creștere de productivitate care să justifice acei bani. Niciunul nu se gândește la asta și de aici tot lanțul slăbiciunilor despre care vorbim: populism, pericole la adresa democrației…”, a declarat Valentin Lazea, într-un podcast.

Lazea, BNR: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”

Lazea a încurajat românii să adopte un comportament mai prudent din punct de vedere economic, inclusiv refolosirea bunurilor, reciclarea, utilizarea mijloacelor de transport în comun.

„De doi ani de zile băncile centrale practică dobânzi real pozitiv. Ceea ce va face un iad din viața datornicilor. Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități. Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul”, a subliniat economistul-șef al BNR.

 

Lazea, BNR: “Traiul pe datorie era o excepție. Chiar era o rușine să iei credit”

Economistul a criticat faptul că politicienii mizează pe necunoașterea economiei de către publicul larg pentru a-și promova agenda. El a atras atenția că iluzia banilor poate fi un instrument de manipulare a maselor, iar populația trebuie să fie mai conștientă de riscurile și implicațiile deciziilor economice.

„Generațiile tinere își închipuie că a existat credit dintotdeauna. Creditul, traiul pe datorie era o chestie foarte riscantă până la 1914 și foarte izolată. Da, traiul pe datorie era o excepție. Chiar era o rușine ca muncitor american să iei credit”, a explicat Lazea.

25 martie 2024 Dobânzi mai mici la IFN-uri Foto Profimedia
Șef BNR Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai refolosiți lucruri reparați le sortați plasticele Foto Profimedia

 

Avertizările economistului-șef al BNR vin în contextul unei preocupări actuale privind comportamentul financiar al românilor și necesitatea educării financiare a populației. Este esențial ca fiecare individ să-și asume responsabilitatea pentru gestionarea prudentă a finanțelor personale și să înțeleagă impactul deciziilor sale.

Dialogul cu Valentin Lazea a abordat teme sensibile cum ar fi taxarea progresivă, riscul ca populațiile lumii a treia, care învață pe rupte, să ajungă să domine, dar și reîncarnarea, notează Hotnews.

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...