Ședință în coaliție pe legea salarizării! Se fac cele mai mici calcule, deoarece guvernanții caută bani, după ce au promis creșteri salariale de la 1 iulie. Dar, pe lângă majorările promise, guvernanții trebuie să țină cont și de protestele existente în această perioadă, prin care bugetarii cer salarii mai mari.
Reamintim că cer majorări angajații din cultură, care vor primi 20% în plus la salariu, apoi angajații Guvernului care cer 30%, însă nu se știe cât vor primi, iar angajații din Parlament vor și ei salarii mai mari. Premierul nu a răspuns solicitărilor venite din partea funcționarilor parlamentari.
Creșterea veniturilor a fost adoptată de Guvern, dar nu au fost alocați si banii necesari. Liberalii sunt de acord cu majorarea salariilor pentru a ajunge la grila prevazuta de lege pentru 2023, dar spun “Nu” majorărilor discreționare.
PNL a cerut ca Finanțele să prezinte încasările bugetare, trendul de încasări și cat ar însemna majorările. Între timp, bugetarii resping ordonanța propusă de Guvern. Angajații din subordinea premierului spun că majorarea nu este nici măcar de 10% și, mai mult, se acordă în două transe.
Marcel Ciolacu: „Acest efort bugetar și-l poate permite România în acest moment”
Premierul a precizat că în acest moment, Guvernul nu își permite majorări salariale mai mari pentru angajații din muzee sau pentru bibliotecari.
Deși angajații din muzee, bibliotecarii și cei din instituțiile aflate în subordinea guvernului au declarat că nu sunt de acord cu majorarea de 10% pe care a propus-o Guvernul, premierul a declarat că aceasta este simgura posibilitatea de majorare a salariilor acestor categorii.
„În acest moment, în ceea ce am stabilit cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atâta își permite. Acest efort bugetar și-l poate permite România în acest moment și eu cred că, de la începutul anului, această abordare a fost una corectă și echilibrată”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ce spune Marcel Ciolacu despre reorganizarea ministerelor
Referitor la reorganizarea ministerelor, care a fost deja întârziată față de cum se anunțase anul trecut, premierul a menționat că multe proiecte sunt deja în transparență.
Marcel Ciolacu a adăugat că și că acestea au fost coordonate cu Ministerul Justiției pentru a evita o avalanșă de modificări simultane.
„Sunt foarte multe proiecte în transparență. S-au coordonat cu doamna ministru al Justiției, astfel încât să nu vină toate avalanșă. Și atunci, această amânare a fost tot în acest temei. Dar, presupun că în perioada următoare, ca întotdeauna la noi, românii, o să se facă pe ultima sută (n.r. de metri)” a concluzionat premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu “a pus la pământ” inflația
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la Iaşi, că trendul inflaţiei este unul descendent şi că la momentul preluării mandatului de prim-ministru inflaţia a fost de peste 10%, iar pe finalul acestui an va coborî sub 5%, potrivit News.ro.
„Eu am preluat o inflaţie de, cred, 10,3 la sută. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului, categoric, va fi o inflaţie sub cinci la sută. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru.
Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
El consideră că reducerea inflaţiei se datorează investiţiilor care se derulează peste tot în ţară, în special în zona sănătăţii, dar şi în infrastructură.
„E pentru prima oară în istoria României când avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii, iar creşterea economică a fost pentru prima oară bazată nu pe consum, a fost bazată pe investiţii.
Cu adevărat, va trebui să implementăm reformele din PNRR, astfel încât când se vor finaliza aceste investiţii, şi avem de vreo 70 de miliarde de euro atât PNRR, cât şi exerciţiul financiar actual, să fie şi sustenabile.
E un parcurs de dezvoltare, de fapt e drumul României în acest moment, care trece în zona ţărilor dezvoltate, odată cu aderarea la OECD”, a adăugat Marcel Ciolacu.
CITIȚI ȘI:
Marcel Ciolacu, despre inflație: „Trendul este descendent, pe finalul anului va coborî sub 5%”