Președintele Klaus Iohannis a convocat încă de pe 12 februarie o ședință CSAT pentru miercuri, 21 februarie, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni. Securitatea în regiunea Mării Negre, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și alte teme importante sunt pe ordinea de zi.
Astfel, conform comunicatului de presă trimis de Administrația Prezidențială, membrii CSAT vor discuta evoluțiile privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România.
De asemenea, printre temele abordate vor fi și progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare și demersurile de creștere a gradului de încadrare, precum și retenția personalului.
Ședința se va axa și pe raportul privind activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023 și raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2023.

Ședință CSAT cu miză la Palatul Cotroceni
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va participa miercuri la ședința CSAT convocată de președintele Iohannis. De altfel, pe lângă cele transmise de Palatul Cotroceni, șeful Executivului pune accent în comunicatul transmis de Palatul Victoria pe înzestrarea armatei.
”Un alt punct crucial pe ordinea de zi se referă la progresele înregistrate în planificarea apărării, concentrându-se asupra derulării programelor de înzestrare și demersurilor de creștere a gradului de încadrare a personalului militar. În condițiile unei instabilități regionale crescute, România își consolidează capacitățile de apărare pentru a face față provocărilor de securitate”, transmite Guvernul.
De altfel, referitor la înzestrarea armatei și suplimentarea personalului militar, această ședință a CSAT este prima la care participă noul șef al noul Şef al Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad. Acesta a ieșit în spațiul public cu o serie de declarații care au stârnit nemulțumirea guvernanților.

Componența CSAT
Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Prim-ministrul Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.
Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este numit de Preşedintele României şi are rang de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Guvernului României – Vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale
Marian-Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne, viceprim-ministru
Luminița-Teodora Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe
Alina-Ștefania Gorghiu, Ministrul Justiţiei
Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Finanţelor
Directorul Serviciului Român de Informaţii
Gabriel Vlase, Directorul Serviciului de Informaţii Externe
Gheorghiță Vlad, Şeful Statului Major al Apărării
Ion Oprişor, Consilier Prezidențial pentru securitate naţională
Mihai Șomordolea, Consilier de Stat – Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării