UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Cei doi președinți au subliniat, în declarația semnată, marți, la Palatul Cotroceni, că însărcinează guvernele celor două țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească.”
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina.
Cei doi președinți au subliniat, în declarația semnată, marți, la Palatul Cotroceni, că însărcinează guvernele celor două țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”. O ședință comună a celor două Guverne va avea loc în această lună, la Kiev.
„Noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Iohannis: „Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluţii, inclusiv pe dosarele sensibile”
Șeful statului a mai afirmat că „au discutat, pe larg, şi despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, având în vedere că în România trăieşte o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăieşte o comunitate românească”.
„Şi noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă”, a precizat Iohannis. La rândul lui, preşedintele Zelenski a declarat că a discutat cu preşedintele României despre subiectul minorităţilor din Ucraina. „Am vorbit şi despre minorităţile naţionale”, a afirmat Zelenski.
Aurescu a cerut ca Ucraina să renunțe la sintagma „limba moldovenească”
În luna aprilie, fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut ca autoritățile ucrainene să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, după ce limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, iar acest lucru a fost trecut inclusiv în constituția țării. Aurescu a discutat acest subiect într-o convorbire telefonică cu ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Cei doi oficiali au discutat despre drepturile persoanelor aparținând comunității românești din Ucraina, respectiv comunității ucrainene din România.
UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.
„Această vizită are un caracter istoric pentru relatia bilaterală şi transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi axată pe interesul cetăţenilor noştri şi a regiunii. De aceea am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic.
Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declaraţie comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare. Pe termen scurt ajutăm Ucraina să câştiffe războiul, dar pe termen lung vrem să ne consolidăm relaţia de parteneriat”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declaraţiilor comune de presă cu Volodimir Zelenski, marţi la Palatul Cotroceni.
UPDATE. Zelenski este primit în aceste momente de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse politice, președintele Ucrainei urmează să se întâlnească cu președintele Camerei, Alfred Simonis, dar și cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Parlament, în jur de ora 16:05.
Preşedintele ucrainean a fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii. Din delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, consilierii prezidenţiali Daniela Bârsan, Delia Dinu, Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Cosmin Marinescu, consilierul de stat Sandra Pralong.
UPDATE. Volodimir Zelenski a ajuns la Bucureşti. Vizita oficialului este prima în ţara noastră, de la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Liderul de la Kiev va fi primit șeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după care va avea o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.
“Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare.
I started my talks with @KlausIohannis.
Defense cooperation, Black Sea security, and economic cooperation are on the agenda, with a focus on developing infrastructure and creating jobs in both nations.
Ukraine-Romania partnership is a factor of stability for Europe and beyond.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 10, 2023
Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni. Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii.
România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni”, a anunţat preşedintele ucrainean pe contul său de socializare.
Discursul lui Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului nu va mai avea loc, a anunţat partea ucraineană.
ȘTIRE INIȚIALĂ. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, va face, marţi, o vizită oficială în România.
„Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Agenda întâlnirilor lui Zelenski cu oficialii români
- Evenimentul de la Palatul Cotroceni va debuta la ora 13:00, cu ceremonia primirii oficiale, apoi convorbiri tête-à-tête și oficiale, urmate de declarații de presă comune.
- Ulterior, de la ora 17:40 este programată întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.
- Potrivit unor surse politie citate de oficiuldestiri, liderul ucrainean se va adresa marți și Parlamentului
- Preşedintele Ucrainei ar urma să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol
Volodimir Zelenski va susţine un discurs în plenul comun al Parlamentului
Volodimir Zelenski va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, va merge la Palatul Victoria, unde va fi primit de premierul Marcel Ciolacu şi va susţine şi un discurs şi în plenul comun al Parlamentului.
Klaus Iohannis a discutat ultima oară cu Volodimir Zelenski joi, la Summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc în Granada, Spania.
Informația legată de vizita lui Volodimir Zelenski în Romania a fost oferită, prima dată, de premierul ucrainean, Denis Şmîhal, în luna august, într-un interviu pentru Digi 24, însă fără să specifice o dată clară.
CITEȘTE ȘI:
Cum ne-a pedepsit UEFA, după incidentele de la meciul cu Kosovo