O vacanță poate face minuni pentru sănătatea mintală. Dar…Psihologii spun că este posibil să ajungem acasă dintr-o călătorie mai stresați decât eram înainte de a pleca. Prin urmare, trebuie să cunoaștem câteva „trucuri”. Iată câteva dintre secretele relaxării în vacanță.
„Experimentarea minunată, mersul în locuri noi, implicarea minții tale creative, a fi în natură și a petrece timp cu familia și prietenii sunt toate lucruri despre care știm că pot crește bunăstarea și chiar reduce stresul”, spune Stephanie Preston, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, potrivit Time.
Dar aceste lucruri pot fi întrerupte de alte lucruri, mai puțin plăcute. După cum poate atesta oricine care a avut de-a face cu e-mailuri de serviciu intruzive sau cu un itinerar prea ambițios, este posibil să ajungeți acasă dintr-o călătorie simțindu-vă mai stresați ca înainte de a pleca. Ținând cont de anumite „trucuri” în timp ce planificați și porniți în vacanță, veți profita mai bine de beneficiile călătoriei.
Vacanță „pe porții, unul din secrete
Deoarece efectele pozitive ale călătoriei se estompează la aproximativ o lună după ce te întorci acasă și pentru că procesul de planificare te poate face mai fericit decât călătoria în sine, călătoriile mai dese ar putea fi cheia pentru îmbunătățirea sănătății mintale, este de părere Laurence Chan, specialist în psihologie la Columbia University. „Aceasta înseamnă că a face câteva călătorii mai mici poate fi mai bine decât a face o singură călătorie mare”, spune el. Cu alte cuvinte, vacanța „pe porții” (sau porționată dacă vreți) poate fi unul dintre secretele relaxării.
De asemenea, tot potrivit sursei menționate, așa ceva te poate face să te încadrezi mai ușor într-o viață socială aglomerată.
Ștergeți sau dezactivați temporar aplicațiile – este încă un truc al unei vacanțe relaxate. „Este greu, dar puneți-vă telefonul deoparte cât mai mult posibil și luați în considerare ștergerea aplicației de e-mail de la serviciu sau a aplicațiilor de rețele sociale în timp ce sunteți plecat. Un studiu din 2016 a asociat petrecerea mai puțin timp pe telefon cu o vacanță mai relaxantă”, notează Time. .
„Cred că e greu, în general, să te deconectezi de la rețelele sociale”, spune dr. Paul Nestadt, psihiatru și director al Clinicii pentru tulburări de anxietate Johns Hopkins. „Poate fi o sursă de anxietate așa ceva”, adaugă el. Și mai evidențiază că unii dintre pacienții săi simt de fapt mai multă anxietate atunci când se deconectează complet de la rețelele sociale, așa că „fii atent la personalitatea ta și la ceea ce ți se potrivește cel mai bine”, este sfatul lui Nestadt.
Recomandare: Destinație de vacanță cu acces limitat la internet
Dacă sunteți în mod deosebit dependenți de telefon, alți specialiști recomandă să alegeți o destinație de vacanță care are acces limitat la internet, cum ar fi un loc de campare în munți!
„Dacă doriți o evadare relaxantă, nu ar trebui să vă supraprogramați. Dar nici nu vă subprogramați”, spune metaforic Henley Vazquez, co-fondatorul agenției de turism Fora. „Poate exista impulsul să-ți dai seama când ești acolo”, spune ea. Dar, în fața unei agende goale, „sfârșim prin a ne verifica în mod implicit telefoanele”.
Vazquez spune că o regulă de bază este să planificați o jumătate de zi de activități în fiecare zi. Luați în considerare, de asemenea, să pregătiți o listă de restaurante pe care ați dori să le încercați în avans, astfel încât să nu vă lăsați să navigați stresant pe telefon din camera dvs. de hotel.
Încă ceva: deși ar putea fi tentant să faceți fotografii pe tot parcursul călătoriei, luați în considerare faptul ca, ocazional, să renunțați la aparatul foto sau la mobil. Pur și simplu bucurați-vă de momentul prezent. „Cred că a devenit aproape un impuls să experimentezi propria călătorie prin intermediul partajării sociale, mai degrabă decât să o experimentezi <pe teren>”, spune Vazquez.
În loc să faci fotografii pentru Instagram, savurează savura drumeția pitorească, plimbarea relaxantă cu barca sau cina plină de bucurie în familie. „Indiferent de activitățile în care te angajezi, cred că este important să le faci pe deplin”, spune Chan. „Dacă ai de gând să mergi, doar mergi”
Important pentru relaxare: sportul
Revenim la dr. Paul Nestadt, care recomandă să încercăm să lucrăm suplimentar înainte de a pleca în călătorie. Dacă nu o faci, riști să te simți și mai copleșit când te întorci acasă. „Acest lucru poate șterge efectele benefice pe care le-ați fi avut de la călătorie”, spune el.
Chiar dacă s-ar putea să visezi să petreci 10 zile făcând plajă și înot în Hawaii, 9 ar fi mai bine dacă înseamnă că ai o zi de odihnă și de recuperare între vacanță și întoarcerea la muncă sau la școală. „Dacă o parte din motivul pentru care iei vacanță este pentru că ai nevoie de o pauză, atunci construirea unei zile-tampon permite într-adevăr să dureze recuperarea pe care o poți realiza în vacanță”, spune Nestadt.
Încă un lucru important pentru relaxarea în vacanță este considerat de către specialiști sportul. Un studiu a constatat că atunci când oamenii fac sport în vacanță – indiferent dacă fac acasă – și-au îmbunătățit somnul, ritmul cardiac și starea de bine. Deși o alergare pe bandă la sala de sport a hotelului este bună, este și mai bine să transpirați în natură, deoarece exercițiile în aer liber pot reduce anxietatea și stresul. De asemenea expunerea regulată la lumina soarelui are nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Poate îmbunătăți somnul, întărește sistemul imunitar, eliberează serotonina care stimulează starea de spirit, crește rezervele de vitamina D și poate scădea tensiunea arterială.
Un alt studiu a constatat că oamenii au experimentat mai multe beneficii pentru sănătate în urma vacanței lor atunci când s-au aflat într-o zonă însorită, mai degrabă decât într-un loc cu mai puțin soare.
Aveți grijă cu cine plecați în vacanță
Alt lucru important constatat de către specialiști, conform Time, este cu cine călătorim! Acest lucru influențează foarte mult cât de mult ne bucurăm de vacanța noastră. Un studiu a relevat faptul că, din a călători singuri sau cu prietenii, partenerul, rudele sau colegii cuiva, oamenilor le-a plăcut cel mai puțin să călătorească cu colegii lor. Un exemplu: s-ar putea să vrei să te duci într-o excursie de dimineață, în timp ce cumnatul tău ar putea dori să doarmă și apoi să iasă la plajă. „Pot exista multe conflicte interpersonale cu privire la modul în care gestionați programul și prioritățile”, spune Stephanie Preston, profesorul de psihologie la Universitatea din Michigan menționat la începutul analizei noastre „de vacanță”.
Sfatul specialistului: Pentru a vă reîncărca cu adevărat, gândiți-vă cu atenție cât de bine se vor integra dorințele dvs. de vacanță cu cele ale însoțitorilor dvs. de călătorie.
Și încă ceva: făcutul bagajelor. Nu trebuie să vă stresați cu așa ceva. „Unii oameni își planifică cu atenție ținutele, în timp ce alții aruncă o mulțime de articole în valiză și își dau seama mai târziu că nu le trebuie”, spune Henley Vazquez , co-fondatorul agenției de turism Fora. Indiferent de stilul dvs., ea vă recomandă să utilizați saci de vidat haine pentru a vă presa hainele, ori sertare portabile. „Sunt deosebit de utile pentru persoanele care călătoresc cu copii, deoarece puteți împacheta articolele fiecărui membru al familiei într-un sac de vidat diferit”, mai adaugă Vasquez.
Evitați escalele
Un alt sfat al specialiștilor este să eliminăm escalele dacă putem, în cazul unei călătorii cu avionul. Este ideal să luați zboruri directe și să simplificați călătoriile, dacă puteți. Conexiunile de zbor pot fi stresante, mai ales dacă călătoriți la nivel internațional, aveți o perioadă scurtă de escală sau dacă o parte a zborului dumneavoastră este întârziată.
„Dacă petreci mult timp ajungând la și de la destinație, s-ar putea să nu te întorci simțind că ai avut o călătorie cu adevărat odihnitoare”, este de părere tot Vazquez. „S-ar putea să-ți fi sporit anxietatea dedicându-ți o mare parte din timpul liber aranjamentelor complicate de călătorie”, mai specifică tot Vasquez.
Desigur, sfaturile de vacanță sunt multiple și diferă, viziunile specialiștilor în domeniu sau alatoriu domeniului fiind, practic, nelimitate. Oricum ar fi vă dorim vacanță plăcută!
Citiți și: Cazinoul din Constanța, la ruleta istoriei. Dublu eveniment: Povestea unui simbol