Copiii lui Silvio Berlusconi, cinci la număr, au acceptat luni, 11 septembrie, testamentul fostului premier și magnat mass-media din Italia. Niciunul dintre cei cinci copii nu a primit control exclusiv asupra imperiului de afaceri și a altor bunuri ale lui Berlusconi, potrivit testamentului.
Pier Silvio și Marina, cei doi copii din prima căsătoria a lui Berlusconi, vor primi în cote egale 53% din acțiunile holdingului familiei, Fininvest, restul de 47% urmând să fie împărțit între copiii fostului premier din cea de-a doua căsătorie, Barbara, Eleonora și Luigi.
Marina Berlusconi este în acest moment preşedinta Fininvest, iar Pier Silvio Berlusconi este CEO-ul companiei de media Mediaset. Aspectele testamentului au fost clarificate de mai mulți consultanți financiari și avocați.
Cei cinci copii ai lui Berlusconi urmau să semneze la vila din Arcore, Milano, un document prin care confirmă că sunt de acord cu testamentul tatălui lor.
Averea lui Berlusconi era estimată la momentul decesului la peste șase miliarde de euro.
O scrisoare copiilor săi
Testamentul lui Silvio Berlusconi, fost premier și fost patron al celor de la AC Milan, a fost deschis în Italia, în luna iulie a.c. Cinci copii din două căsătorii: moștenirea lui Silvio Berlusconi va fi împărțită între ei, o moștenire care ajunge la aproape 4 miliarde de euro, atât cât valorează companiile pe care acesta le deținea.
Lângă testament, Berluconi a lăsat o scrisoare copiilor săi, scrisă pe 19 ianuarie 2022, în timp ce mergea să se interneze la spitalul San Raffael, după ce a fost diagnosticat cu leucemie.
Cei doi copii din prima căsătorie, Pier Silvio și Marina Berlusconi, rămân majoritari în Fininvest, un holding care administrează companii listate, dar și vile și imobiliare. Ultimul testament al lui Silvio Berlusconi este conținut într-un plic nesigilat, datat Arcore 19 ianuarie 2022 cu inscripția “Copiilor mei”. Fondatorul Forza Italia a lăsat întreaga cotă disponibilă a companiei celor doi fii mai mari: împreună ajung la 53% din grup cu acțiuni egale.
Berluconi le-a impus celor 5 copii o condiție esențială pentru împărțirea averii: nimeni nu va avea un control majoritar și fiecare decizie trebuie luată după ce se vor consulta toți 5 între ei.
Nimeni nu va deține un control majoritar indirect
“Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora și Luigi Berlusconi, după ce au citit testamentul tatălui lor Silvio Berlusconi, informează că arată că nicio persoană nu va deține un control majoritar indirect asupra Fininvest SpA. Notarul care a citit testamentul va asigura în următoarele ore împlinirea legii».
Berlucsconi a vrut să mențină stabilitatea companiilor: Pier Silvio a condus întotdeauna Mfe, MediaForEurope și apoi Mediaset, iar Marina a fost mult timp președinte al Fininvest și Mondadori.
Conacul de lângă Milano al lui Berlusconi ar putea fi muzeu
Conacul de lângă Milano care a aparținut politicianului italian Silvio Berlusconi ar putea fi transformat într-un muzeu dedicat celui care a fost de trei ori prim-ministru al Italiei. Berlusconi, care a murit în iunie la vârsta de 86 de ani, a cumpărat Villa San Martino, reședința sa principală, la începutul anilor 1970.
Miliardarul italian a găzduit în această somptuoasă reședință, miliardarul a găzduit întâlniri intime de afaceri și politice, precum și unele dintre faimoasele sale petreceri sexuale „bunga bunga”, relatează The Guardian.
O sursă din cadrul partidului Forza Italia al politicianului a confirmat informațiile potrivit cărora Villa San Martino, situată în Arcore, în nordul Italiei, ar putea fi transformată în muzeu, adăugând că, în acest moment, este vorba despre „o idee generală” care este discutată de rudele lui Berlusconi.
Berlusconi a umplut conacul cu opere de artă
Potrivit ziarului Il Messaggero, sugestia inițială este ca vila să fie disponibilă pentru tururi private înainte de a fi deschisă ca muzeu pentru publicul larg. Berlusconi a umplut conacul de 70 de camere cu opere de artă, inclusiv cele ale lui Rembrandt și Titian, precum și sute de portrete – multe dintre ele ale sale.
De asemenea, în vilă se află – se pare că într-o baie – documentul „Contractul cu italienii” pe care l-a semnat la televiziunea națională și în care a promis că va reduce taxele, va crea locuri de muncă și va construi infrastructură, înainte de alegerile generale victorioase din 2001.
Biblioteca este dotată cu peste 10.000 de cărți, inclusiv biografii ale lui Winston Churchill și Margaret Thatcher, în timp ce biroul său este împodobit cu cadouri de la lideri mondiali, inclusiv de la regretata regină Elisabeta a II-a și de la prietenul său Muammar Gaddafi.
Mausoleul de marmură care îi conține rămășițele se află în grădină
Odată deschisă pentru vizitatori, aceștia vor putea să îi aducă un omagiu lui Berlusconi în imensa grădină a vilei, unde a construit un mausoleu de marmură care îi conține rămășițele. Il Messaggero a relatat că înregistrări ale discursurilor lui Berlusconi vor fi proiectate pe holurile vilei, în timp ce un documentar – Il fiume della libertà (râul libertății) – realizat în 2013 pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Forza Italia – va fi difuzat în buclă.
Inițial s-a vehiculat că el nu a lăsat niciun indiciu, cel puțin nu în mod public, cu privire la cine va prelua imperiul său după moartea sa. O sursă apropiată lui declara recent pentru The Guardian că „nu va fi uitat nimeni, inclusiv fostele sale soții”.
Berlusconi a avut doi copii – Marina și Pier Silvio – cu Carla Elvira Dall’Oglio, prima sa soție, și trei – Barbara, Eleonora și Luigi – cu Veronica Lario, a doua sa soție.
Averea sa vastă include clubul de fotbal AC Monza, proprietăți, iahturi și opere de artă, dar principalul său activ este Mediaset, cel mai mare radiodifuzor comercial din Italia și vehicul pentru dominația sa asupra dezbaterii naționale.