Rezultatele multor studii realizate atât în România, cât și în lume, evidenţiază că sunt necesare multe îmbunătățiri când vine vorba companii, despre autonomia echipelor din cadrul acestor companii și despre prioritizarea sarcinilor.
Una dintre problemele identificate recent în cadrul unui studiu realizat de grupul Ascendis (unul dintre liderii pieței de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale) este legată de constrângerile pe care le au angajații atunci când vor să-și îndeplinească sarcinile de serviciu.
Astfel, un procent de 34% dintre respondenți spun că efectuarea sarcinilor de lucru depinde foarte des sau chiar zilnic de munca efectuată de alți colegi, ceea ce are un impact negativ asupra rezultatelor muncii, astfel că valoarea generată de eforturile lor este foarte scăzută.
„Companiile au nevoie urgentă de o structurare corectă a sarcinilor pe care le primesc angajații pe diverse canale. Transmiterea sarcinilor de la un angajat la altul este o rețetă pentru eșec, pentru că se pierd informații pe traseu și de multe ori nimeni nu urmărește progresul și rezultatele. Atunci când cerințele vin de la mai multe persoane din organizație, de multe ori echipele îl vor deservi pe <cel care țipă mai tare>, iar acest lucru nu este mereu în interesul companiei”, spune Sorin Sfîrlogea, consultant Agile în cadrul Ascendis.
O altă problemă întâlnită în companii
Alocarea unui angajat pe mai multe proiecte este o altă problemă întâlnită în companii, pentru că poate duce la epuizare și la reducerea productivității. Un procent de 45% dintre respondenți susțin că, în organizația lor, un angajat este implicat, în medie, în 2-3 proiecte simultan, iar 24% dintre respondenți susțin că numărul de proiecte per angajat variază între 3 și 5, mai arată rezultatele studiului Ascendis.
Sunt acestea un fel de „secrete” pentru o mai bună eficiență a companiilor, a firmelor etc.? Se poate zice și așa.
”Liderii ar trebui să ia în considerare impactul atât asupra angajatului, cât și asupra clientului. Aceștia ar trebui să recunoască faptul că supraîncărcarea unui angajat cu mai multe proiecte poate duce la consecințe negative, inclusiv la o satisfacție mai scăzută a angajatului și la o calitate redusă a muncii, ceea ce, în cele din urmă, poate avea un impact direct asupra experienței clientului”, mai explică Sorin Sfîrlogea.
Abordarea, conceptele și instrumentele utilizate
Se spune că, uneori, concentrarea pe detalii reprezintă miezul rezolvării multor probleme. În cazul de față, detaliul care poate adduce succesul îl constituie o abordare mai concentrată, în care angajații sunt repartizați pe unul sau două proiecte simultan. Lucru care le va permite să se concentreze și să livreze o muncă de înaltă calitate, într-un cadru optim. Angajații suprasolicitați sunt mai predispuși la stres, nemulțumire și implicare redusă, ceea ce duce la scăderea moralului și la creșterea fluctuației de personal.
Tocmai de aceea, potrivit sursei menționate, abordarea, conceptele și instrumentele utilizate pot schimba în bine modul de lucru în „paradigma” unei companii.