Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că țara noastră reprezintă în continuare interes pentru investiții și a subliniat că programele derulate de marile companii din energie care activează în România reprezintă o dovadă în acest sens. De asemenea, oficialul a precizat că zona Moldovei este una dintre principalele beneficiare ale proiectelor demarate de Delgaz Grid, care face parte din grupul E.ON.
Anunțul făcut de Sebastian Burduja
Ministrul Sebastian Burduja a explicat că Delgaz Grid a început modernizarea stației de transformare Roman Laminor, printr-un proiect de aproximativ 10 milioane de euro, finanțat în proporție considerabilă și de Ministerul Energiei prin Fondul pentru Modernizare.
”România este o țară atractivă pentru investiții, iar programele derulate de marile companii din energie care activează în țara noastră sunt o dovadă în acest sens. Zona Moldovei este una dintre principalele beneficiare ale proiectelor demarate de Delgaz Grid, parte din grupul E.ON. Este extrem de important pentru România că mediul privat contribuie direct, prin acțiunile sale, la reducerea decalajelor economice și sociale dintre regiunile țării.”, a scris Burduja, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Proiectul va ușura racordarea noilor beneficiari
Conform proiectului, în jur de 36.000 de consumatori din municipiul Roman și din peste 100 de localități din proximitatea acestuia vor avea acces la o rețea electrică modernă. Proiectul va face ca racordarea unor noi beneficiari – fie ca este vorba de locuințe, companii, prosumatori sau producători de energie verde – să fie mult mai ușoară.
Noua investiție a Delgaz Grid are loc în contextul în care, la Iași, compania a început modernizarea stației Iași Sud, iar la Onești, în judetul Bacău, a fost finalizată de curând o nouă stație de transformare, printr-un proiect de aproximativ 4,5 milioane de euro, de care beneficiază în prezent peste 31.000 de români. Alte 32 de proiecte de modernizare a stațiilor de transformare în cele sase judete din Moldova, unde compania activeaza pe segmentul de energie electrică.
”O rețea electrică modernă înseamnă costuri mai mici”
Sebastian Burduja a vorbit și despre importanța contribuției mediului privat la reducerea decalajelor economice și sociale dintre regiunile țării. Ministrul apreciază că beneficiile acestor investiții trec dincolo de îmbunătățirea serviciilor de furnizare a energiei. El a mai spus că proiectele respective stimulează dezvoltarea economică.
”Beneficiile acestor investiții trec dincolo de îmbunătățirea serviciilor de furnizare a energiei. Sunt proiecte care stimulează dezvoltarea economică. Accesul la energie mai sigură și accesibilă ajută investitorii care activează deja în regiunea Moldovei, stimulează alte companii să își dezvolte afaceri aici, ceea ce înseamnă crearea de locuri de muncă noi și creștere economică. Pe scurt, o rețea electrică modernă înseamnă costuri mai mici și oportunități mai mari pentru consumatori.”, a punctat Sebastian Burduja.
El a mai spus că accesibilitatea energiei, un sistem stabil și sigur și prețurile competitive sunt cele care pot face diferența.
”România poate progresa doar prin muncă, prin investiții, prin folosirea inteligentă a fondurilor europene, nu prin izolaționism și populism. Banii europeni lucrează pentru România, iar această realitate nu poate fi schimbată de minciuni și propagandă. În primul an de mandat ca ministru al energiei am semnat contracte de finanțare cu toate companiile de distribuție a energiei electrice din țară, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro – bani europeni, nerambursabili. Și iată că azi acei bani europeni sunt deja în mișcare, se transformă în investiții pentru infrastructura energetică.”, a conchis politicianul.