Festivalul de Film Studenţesc SeaWave Film Fest, eveniment care reprezintă pentru tineri un hub cultural-cinematografic, se va desfăşura în perioada 5 august- 10 august, la Constanța.
“Sunt invitați să participe 120 de studenți licență, studenți master și tineri absolvenți, peste 20 de artiști consacrați, regizorii Stere Gulea și Nae Caramfil, și mulți alții. În competiția oficială vor fi proiectate 30 de scurtmetraje selectate.
Proiecțiile în afara concursului (OFF) cuprind o selecție specială de filme de referință regizate și produse de personalități ale cinematografiei. În cadrul evenimentelor AFTER Fest se vor ține master- class-uri susținute de personalități din industria filmului, care vor face parte și din juriu, precum Stere Gulea, Domnica Cîrciumaru, Mihai Chirilov”, spune directorul festivalului, Alex Stavrositu.
„Vă aşteptăm la o ediţie plină de evenimente cinematografice să vă cunoaşteţi noua generaţie de actori, regizori şi producători de film şi să ne bucurăm împreună de SeaWave Film Fest”, a mai adăugat Alexandru Stavrositu.

SeaWave Film Fest este organizat de WaveCulture HUB
SeaWave Film Fest este organizat de WaveCulture HUB, care a fost înfiinţat de studenţi constănţeni de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Academia de Studii Economice şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’.
„Actoria, Regia, Arhitectură şi Administrarea Afacerilor s-au (re)unit pentru a crea un produs cultural 100% constănţean, concretizat într-un festival de film studenţesc. Trebuie să menţionăm şi faptul că majoritatea membrilor WaveCulture HUB au făcut parte din Trupa de teatru AICI Constanţa, un puternic brand local care a devenit naţional, multiplu premiat la festivalurile de profil’, evidențiază organizatorii festivalului.
Invitații de la SeaWave Film Fest
Pe parcursul festivalului, vor avea loc şi Masterclass-uri, susţinute de invitaţi din lumea filmului. Ca şi anul trecut, personalităţi consacrate ale cinematografiei vor veni la Constanţa, pentru a fi alături de acest festival. Dintre acestea îi menţionăm pe Stere Gulea, Nae Caranfil, Domnica Cîrciumaru, Mihai Chirilov, Şerban Marinescu, Cătălin Saizescu, Cristian Comeaga, Nicodim Ungureanu. Dar și Marius Bodochi, Magda Catone, Deian Carmazan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil ș.a.

Programul evenimentului
Luni, 5 august 2024
17.00 – Deschidere festival – Universitatea Maritimă Constanţa
18.00 – Eveniment „In Memoriam Jean Constantin” – Biblioteca Judeţeană Constanţa
20:30 – Secretul lui Bachus (120’) – Plaja Neversea
Marţi, 6 august 2024
17.00 – Scurtmetraje competiţie I (120’) – Universitatea Maritimă Constanța
20:30 – Neale Azbuiratoare (30’) – Plaja Neversea
Miercuri, 7 august 2024
17:00 – Scurtmetraje competiţie II (120’) – Universitatea Maritimă Constanța, urmate de o sesiune de Q&A cu autorii filmelor, 19.00 – Universitatea Maritimă Constanța
20:30 – Double of Nothing (30’) – Plaja Neversea
21:00 – Cel mai iubit dintre pământeni (110’) – Plaja Neversea, urmat de Q&A cu regizorul Șerban Marinescu – Plaja Neversea
Joi, 8 august 2024
17:00 – Scurtmetraje competiţie III (120’) – Universitatea Maritimă Constanța, urmate de o sesiune de Q&A – Universitatea Maritimă Constanța
20:30 – Zimnicea – regia Bogdan Naumovici (30’) – Plaja Neversea
21:00 – Daravela (100’) – Plaja Neversea, urmat de Q&A cu regizorul Cristian Comeagă Plaja Neversea
Vineri, 9 august 2024
17:00 – Scurtmetraje competiţie V (120’) – Universitatea Maritimă Constanaț
19:00 – Q&A – Universitatea Maritimă Constanaț
20:30 – Document 56 – regizor Chirstopher Landry (30’) – Plaja Neversea
21:00 – Closer to the Moon – celebrul film care-i are in distributie pe Vera Farmiga, Mark Strong, Șerban Pavlu, Monica Birladeanu (112’), urmat de Q&A cu regizorul Nae Caranfil – Plaja Neversea
Sâmbătă, 10 august 2024
18:30 – Gala de premiere a festivalului – Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”
20:30 – Visul (136’) – Plaja Neversea, urmat de Q&A cu regizorul Catalin Saizescu si o parte a distributiei- Plaja Neversea
SeaWave Film Fest la Universitatea Maritimă din Constanţa
Evenimentul se va desfășura la Universitatea Maritimă din Constanţa (aulă şi sală conferinţe) şi pe plaja Neversea. Universitatea are un istoric pe care mulți nu îl știu. Flota comercială proiectată la începutul anilor 1970 avea nevoie de un număr sporit de ofițeri. De aceea, la sfârșitul anului 1971, s-a luat decizia înființării, la Constanța, a Institutului de Marină Civilă. Echipa de specialiști care a lucrat la întocmirea planului de învățământ și a programelor analitice era alcătuită din clc. Gheorghe Balaban, clc. Anton Beziris și comandor în rezervă Andrei Tudorică. Toți trei erau autori renumiți de lucrări în domeniul navigației. I
Institutul și-a deschis porțile în toamna anului 1972 ca urmare a Decretului Consiliului de Stat nr.38 din 4 februarie 1972 având statut de instituție de învățământ superior cu personalitate juridică pentru pregătirea ofițerilor din marină comercială. Cursurile se țineau în actualul local al Școlii nr. 43, de pe str. Unirii, nr. 22, iar studenții au fost cazați la căminele Institutului Pedagogic Constanța.
În anul 1973 prin Decretul Consiliului de Stat nr. 502 din 9 august, Institutul de Marină Civilă Constanța se unește cu Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină și formează Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanța. La data de 6 februarie 1990 a fost emisă Hotărârea Guvernului privind înființarea Institutului de Marină Civilă.
Celor două facultăți li s-a adăugat în anul 1992, Colegiul Universitar de Navigație Fluvială (inițial), după care a dobândit acreditare, numindu-se Colegiul Universitar de Navigație Fluvială și Maritimă. Institutul de Marină Civilă, ca urmare a H.G. nr. 85/2000, și-a schimbat denumirea în Universitatea Maritimă din Constanța iar acreditarea specializărilor universității a fost reconfirmată prin H.G. nr.696 din 17 august 2000.
Citiți și: Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia revine. Cum se va desfășura