Departamentul de Justiție al Statelor Unite solicită companiei Google să vândă browserul Chrome pentru a scăpa de monopolul ilegal în afacerea de căutare online. Dacă solicitarea este aprobată, Google nu va avea voie să reintre pe piața de căutare timp de cinci ani.
Compania americană a spus că justiția americană împinge „o agendă intervenționistă radicală” care ar putea dăuna americanilor și conducerii tehnologice globale.
Potrivit TechCrunch, judecătorul Amit Mehta a decis în august a.c. că Google este un monopol ilegal pentru abuzul de putere asupra afacerii de căutare online. Judecătorul a criticat, de asemenea, controlul Google asupra diferitelor gateway-uri către internet și plățile companiei către terți pentru a-și păstra statutul de motor de căutare implicit. Următoarea fază a procesului va începe în 2025.
Răspunsul Google la decizia Departamentului de Justiție
Compania americană a spus că „propunerea extrem de largă a Departamentului de Justiție depășește cu mult decizia Curții. Aceasta ar duce la dezmembrarea unei game largi de produse Google, dincolo de căutare, pe care oamenii le iubesc și le găsesc utile în viața de zi cu zi.”, a scris Kent Walker, directorul juridic în cadrul Google și Alphabet, într-o postare de pe blogul său.
Walker mai precizează că Google va depune propriile propuneri în luna decembrie 2024, iar compania va prezenta argumentele mai ample anul viitor.
Recent s-a vehiculat faptul că se așteaptă ca Donald Trump să continue cazurile împotriva Big Tech, dintre care multe au început în primul său mandat, dar scepticismul său recent cu privire la o potențială divizare a Google evidențiază puterea pe care o va deține asupra modului în care sunt gestionate aceste cazuri, titrează Reuters.
„Dacă divizezi Google, nu vei distruge compania?”, a întrebat retoric Trump, la un eveniment desfășurat în octombrie la Chicago. „Ce poți face, fără să divizezi afacerea, este să te asiguri că este mai echitabilă”, a mai spus el.
Două procese antimonopol împotriva Google
În august a.c., înainte de alegerile prezidențiale la care a ieșit învingător, Donald Trump avertiza că Google s-ar putea confrunta cu o închidere dacă nu acționează mai responsabil, pe fondul controlului continuu al companiilor de tehnologie.
Departamentul de Justiție din SUA este angajat în prezent în două procese antimonopol împotriva Google – unul referitor la motorele de căutări și altul la contractele de publicitate, dar a lansat și o investigație în cazul Apple. Comisia Federală pentru Comerț din SUA a dat în judecată Meta Platforms și Amazon, mai spune Reuters.DOJ a prezentat o serie de soluții posibile în privința motoarelor de căutare, inclusiv obligarea Google să cedeze părți din afacere, cum ar fi browserul Chrome, și încetarea acordurilor care o fac motorul de căutare implicit pe dispozitive precum iPhone-ul de la Apple.
Însă procesul privind aceste măsuri nu va avea loc până în aprilie 2025, cu o decizie finală probabil în august. Acest lucru oferă Administrației Trump destul timp pentru a schimba direcția, dacă vrea acest lucru, a spus William Kovacic, profesor de drept la Universitatea George Washington.
Ce intenționează compania
Într-un document judiciar depus peste noapte, Departamentul de Justiție al SUA sugerează că ar putea căuta „remedii structurale”, cum ar fi vânzarea forțată de produse, pentru a împiedica Google să își folosească browserul Chrome, sistemul de operare Android și magazinul de aplicații Play pentru a domina în mod incorect piața căutărilor. Totuși, sunt luate în considerare și alte opțiuni, mai puțin radicale, scria The Guardian la începutul lunii octombrie, înainte de alegerile prezidențiale din SUA.
Sentința judecătorului districtual Amit Mehta a reprezentat un pas important pentru aplicarea legislației antimonopol în cazul marilor companii de tehnologie, care se află sub investigație de mai bine de patru ani în SUA.
Google a declarat că intenționează să facă apel la decizie și susține că succesul său se datorează calității serviciilor oferite, existând o competiție considerabilă din partea altor platforme, precum Amazon.
În anul 2004, când a intrat pe bursă, Google avea doar 2.500 de angajați, iar acum are de peste 70 de ori mai mulți. Google oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web. La începutul anului 2004 Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări.
Citiți și: Informații suplimentare pe Google Maps. Care sunt noutățile