Renumitul Cazino Slănic-Moldova, o proprietate istorică emblematică, a fost scos din nou la vânzare de o celebră casă de licitaţii.
În 2021 cazinoul fusese scos pentru prima dată la vânzare, la un preţ de 2,25 de milioane de euro. Pentru că nu s-a vândut, preţul a scăzut, în martie anul trecut, cu 15%, până la 1,9 milioane de euro.
Cine l-a construit
Construit în 1892-1894 de către pietrari italieni, conform planurilor a trei arhitecți, George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, Cazinoul Slănic-Moldova deține distincția de a fi primul cazinou din România. Acesta a fost o componentă vitală a viziunii strategice a Regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești, după modelul unor destinații internaționale de renume.
Totodată proprietatea a fost extinsă prin adăugarea a două terase, a unei braserii și, din 1960, a unei pensiuni. Eforturi ample de renovare și restaurare au avut loc în anii ’80 și ’94-’95, ceea ce a dus la starea strălucitoare în care se află astăzi cazinoul.
Se caută proprietar
„Datorită acestor proiecte arhitecturale meticuloase și eforturilor de restaurare, cazinoul se prezintă cu mândrie ca o structură vibrantă și dinamică, sfidând procesul de îmbătrânire care s-a abătut asupra multor alte monumente istorice ale timpului său”, arată sursa citată.
„În prezent, Cazinoul din Slănic-Moldova caută un proprietar care să aibă un spirit vizionar pentru a-i valorifica potențialul turistic excepțional și să îi redea acel „joie de vivre”. Amplasarea proprietății pe malul râului Slănic, o plasează într-un cadru uluitor, împodobit cu păduri de brad și fag. În plus, zona se mândrește cu peste 20 de izvoare minerale care sunt renumite încă din secolul al XIX-lea. Aceste minuni naturale oferă baza pentru experiențe spa excepționale. În esență, atracțiile ample oferite de Slănic-Moldova o poziționează ca stațiune emblematică a Moldovei, la doar 84 km de Bacău,” anunță Sotheby’s Romania.