Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un “al doilea Vietnam”.
Occidentul a oferit Ucrainei ajutoare și arme în valoare de peste 246 de miliarde de dolari, dar contraofensiva ucraineană a eșuat, iar Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, scrie Reuters.
Este contextul în care Serghei Narişkin, Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), spune că “Ucraina se va transforma într-o ‘gaură neagră’ care va absorbi din ce în ce mai multe resurse și oameni”. Pentru a continua: “În cele din urmă, SUA riscă să-și creeze un al doilea Vietnam și orice nouă administrație americană va trebui să încerce să se ocupe de asta”.
În opinia sa, publicată în The Intelligence Operative, care aparține SVR, sub titlul “2024 – anul trezirii geopolitice”, pe arena internațională, 2024 se va caracteriza printr-o creștere a turbulențelor, din cauza luptei din ce în ce mai intense dintre Occident – care vrea să-și mențină dominația, inclusiv prin destabilizarea situației în regiuni cheie ale planetei – și noi centre de putere.
“Este evident că anul care vine va fi marcat pe scena mondială de o intensificare suplimentară a confruntării dintre cele două principii geopolitice evidențiate mai sus: cel anglo-saxon, sau insula, ‘împarte și cucerește’, și continentalul direct antagonist ‘uniți-vă și conduceți’.
Manifestările acestei confruntări aprige de anul viitor vor fi observate în toate, chiar și în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii: de la cel mai semnificativ spațiu post-sovietic pentru noi, până în America de Sud și Oceanul Pacific”, a afirmat şeful SVR.
Interesant este faptul că opinia sa vine exact în momentul în care există o alertă ridicată de război în America de Sud. Pe fondul amenințărilor Venezuelei, SUA anunță că vor trimite avioane în Guyana. Iar Brazilia tocmai ce a anunțat că va desfășura trupe de-a lungul graniței sale cu Venezuela, după ce guvernul venezuelean şi-a expus planul de a încorpora în teritoriul său o regiune de 130.000 kilometri pătraţi, ce aparţine Guyanei. Mai exact regiunea Essequibo, bogată în petrol, care a fost motiv de dispută încă din secolul al XIX-lea, când Guyana era o colonie britanică.