Pe 23 mai, la ora 13:00, muzeul Ivan Patzaichin din Delta Dunării, Mila 23, se deschide, pentru cei apropiați marelui campion și pentru publicul larg. Un muzeu mic ca dimensiuni, dar cu aspirații mari! În plus, povestea merge mai departe.
Despre surprizele care sunt pregătite a vorbit Teodor Frolu, vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
“E un muzeu mic ca dimensiuni, dar cu aspirații mari. și are legătură cu partea aceasta de punere în valoare a comunității și a locului Delta Dunării. Este de fapt menirea lui primordială pentru că este un proiect care a început împreună cu Ivan”, a spus Teodor Frolu pentru Radio București FM. El a mai adăugat că, atunci când marele sportiv a împlinit vârsta de 70 de ani, echipa i-a făcut cadou proiectul acestui centru cultural, multicultural.
Care, pe lângă partea de loc de întâlnire între comunitate și lumea din afara Deltei, odată cu dispariția lui Patzaichin și-a luat și acest rol suplimentar de muzeu.
Muzeul Ivan Patzaichin sau povestea merge mai departe
Acest muzeu se dorește a fi liantul între modernitate și natură. Un loc în care să te poți apropia de istoria unui om, a unui loc și de unde să pleci cu bucuria de a le fi putut înțelege tainele.
„Acest centru de inovare comunitară, cum i-am spus noi, pentru că își propune să caute modalități noi de dezvoltare, astfel încât conflictul ăsta, între lumea modernă și natură, să nu mai existe, să-și găsească un dialog comun. Povestea a început odată cu Ivan. Ea continuă acum și deschiderea muzeului va coincide cu începerea activității de acolo și va avea o componentă memorială, turistică și va deveni un obiectiv, probabil, foarte vizitat”, a mai evidențiat Frolu.
Muzeul Ivan Patzaichin va avea aplicație
O aplicație a muzeului va ieși pe piața de profil și va permite oricărui doritor să facă o programare pentru a vizita muzeul. Dimensiunile reduse ale spațiului muzeal nu permite vizitarea acestuia, fără aceste programări. Mai mult, se recomandă o vizită a acestor locuri în tihnă, pentru a ne putea bucura de acele peisaje impresionante.
„Muzeul, din cauză că este un spațiu redus ce nu permite un număr foarte mare de vizitatori simultan, va fi va avea o aplicație, un app, unde se poate face rezervare din timp, în funcție de disponibilitatea de locuri. Într-o oră, e un număr maxim de 40 de vizitatori și se poate alege în funcție de, eu știu, planificarea vizitei în Deltă sau Mila 23. E foarte important de știut, Mila 23 este satul la care se poate ajunge doar pe apă și este undeva exact în mijlocul Deltei, la 52 km de Tulcea.
Noi recomandăm întotdeauna să faci o astfel de excursie în deltă, nu pe fugă. O excursie de plecat dimineața și venit seara, din perspectiva noastră, este cea mai păguboasă soluție pentru că nu vezi mare lucru în fugă. Noi recomandăm ca o vizită în Deltă să fie de minim trei nopți”, a mai explicat Teodor Frolu.
Satul este invitat să calce pragul muzeului Ivan Patzaichin
După deschiderea oficială, satul este invitat să calce pragul muzeului Ivan Patzaichin din Delta Dunării, Mila 23. Întreaga suflare a satului este așteptată să viziteze muzeul dedicat copilului lor de aur, într-o recunoaștere absolută a legăturii indestructibile dintre Ivan Patzaichin și lumea sa de la Mila 23.
Potrivit lui Teodor Frolu, pe 23 mai este deschiderea oficială și va fi pentru oficiali, sponsorii și cei care au participat la acest proiect, iar după ora 16:00 sunt invitați cei din sat.
„Pe 24 dimineață, prima parte a dimineții este alocată copiilor și începem programele pentru copii, pentru cei din zonă. Încă nu avem un program pentru vizitatori, pentru turiști, o să îl facem în luna mai. De pe 24, din a doua parte a zilei, se pot face programări”.
Observatorul-Muzeu, cea mai înaltă structură din lemn din județul Tulcea
Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn și materiale locale, stuf și lut, ce integrează părți din casa în care au locuit părinții lui Ivan după inundațiile din 1970. Pentru izolarea clădirilor a fost folosită, pentru prima dată în Deltă, termoizolație din cânepă – un proces inovativ ce recuperează și valorifică superior o plantă tradițională pentru România, cu multiple utilizări, în mare parte astăzi uitate.
Observatorul-Muzeu, cu o înălțime de 18 m, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură din lemn din județul Tulcea și va găzdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii câștigate de Ivan în timpul activității sale de sportiv). În etajele superioare este desfășurată pe verticală o instalație artistică multimedia ce prezintă parcursul vieții lui Ivan, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor și mentor, până la cea de antreprenor social.
În clădirea adiacentă vor avea loc activități culturale ale diferitelor organizații locale, precum și întâlniri ale stakeholderilor din Deltă (organizații nonguvernamentale, operatori din turism, autorități locale), tabere de vară și rezidențe pentru artiști.
Ansamblul va dispune de un spațiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri și un atelier de reparat și întreținere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare și punct de încărcare biciclete și motoare de bărci electrice, propunându-și să devină primul prosumator din Mila 23. Acest spațiu va fi un hub esențial pentru turismul sustenabil și un punct de referință pentru remodelarea turismului în Deltă, aflându-se pe primul „traseu de turism lent” inițiat în cadrul unei inițiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării.
Citiți și: Rețeta de dragoste dezvăluită de Muzeul Farmaciei din Cluj /FOTO