Se deschid orizonturi cosmice în Capitală, cu Bucharest Science Festival 2024. Experimente științifice spectaculoase, vizite în laboratoare, ateliere de știință, expoziții tematice – sunt doar câteva dintre surprizele care vă așteaptă la festival.
Bucharest Science Festival, un eveniment pentru pasionați de știință de toate vârstele, se va desfășura între 25 și 29 septembrie în multiple locații din capitală. Mark McCaughrean, astrofizician și comunicator științific, vine la ca invitat special al festivalului și va susține o prelegere despre revoluționarul telescop spațial James Webb.
În seara de 27 septembrie, începând cu ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, Mark McCaughrean va dezvălui perspective noi asupra cosmosului, prezentând descoperiri fascinante realizate cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Discuția va aborda teme variate, de la formarea galaxiilor în universul timpuriu până la observarea planetelor din sistemul nostru solar și din jurul altor stele.
Cu o carieră distinsă la NASA, Observatorul Astronomic Steward din Arizona și Agenția Spațială Europeană (ESA), Mark McCaughrean este o autoritate în astrofizică, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la explorarea spațială și comunicarea științei.
Citiți și: Exclusiv: Ce s-ar întâmpla dacă te-ai afla pe Uranus la coordonatele României
Bucharest Science Festival vine cu o serie de evenimente fascinante
Pe lângă prelegerea lui Mark McCaughrean, Bucharest Science Festival va găzdui o serie de evenimente fascinante, care promovează știința și tehnologia. Printre acestea se numără:
- Salonul de Știință al Școlilor: unde echipe de elevi vor prezenta roboți interactivi și experimente inovatoare.
- Conferințe pentru pasionați de știință de toate vârstele
- Cum funcționează? Pe durata Festivalului elevii din școli vor avea ocazia să viziteze laboratoare din universități și institute de cercetare.
- Ateliere interactive de fizică și chimie, dar și ateliere de gândire critică și educație sexuală
- Ateliere de știință în grădină – Ateliere de știință în mijlocul naturii pentru copii de 6-12 ani: ”Grădinărit”, ”Chimie distractivă”, ”Apa și focul”.
- Vizite la stații de pompieri: unde participanții pot învăța despre funcționarea acestora și despre primul ajutor oferit de SMURD.
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro și prin intermediul aplicației de mobil FestivApp ce poate fi descărcată din Google Play și App Store.
Bucharest Science Festival. Cine este Mark McCaughrean
Mark este co-fondator al Space Rocks, companie care ne aduce aproape, prin evenimentele pe care le desfășoară, atît explorarea spațială cît și arta, muzica și cultura pe care aceasta le inspiră.
După obținerea doctoratului în astrofizică din partea Universității din Edinburgh, și-a început cariera de cercetător în cadrul NASA Goddard Space Flight Center, apoi a lucrat la Observatorul Astronomic Steward al Universității din Arizona. Din 1992 a revenit în Europa, la Institutul Max Planck pentru Astronomie, iar în 2004 a preluat catedra de astrofizică de la Universitatea din Exeter, unde a predat timp de 5 ani.
Din 2009 s-a alăturat Agenției Spațiale Europene (ESA). În calitate de Senior Science Advisor în cadrul Directoratului de Știință și Explorare Robotică, printre responsabilitățile sale s-a numărat și comunicarea rezultatelor misiunilor ESA de astronomie, heliofizică, fizică planetară și fundamentală către comunitatea științifică și către publicul larg.
În prezent colaborează cu Institutul Max Planck pentru Astronomie din Heidelberg, unde se concentrează asupra observațiilor făcute cu ajutorul telescopului spațial James Webb.
De-a lungul anilor, Mark a susținut numeroase prelegeri despre astronomie și explorare spațială pentru o gamă largă de tipuri de public, nu doar în Europa și în Statele Unite, ci și în Australia, Chile, China, India sau Mexic. În 2017 a venit și în România pentru o serie de conferințe cu ocazia Bucharest Science Festival.
Bucharest Science Festival există din 2013
Bucharest Science Festival este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și Planeta Științei.
„La Bucharest Science Festival, ne dorim să împărtășim cu voi pasiunea pentru știință. Festivalul este organizat anual, încă din 2013”, spun organizatorii. „Ne propunem să împărtășim cu toată lumea pasiunea pentru știință și să inspirăm curiozitatea și dorința de cunoaștere.
Festivalul, organizat anual din 2013 este dedicat descoperirii și explorării misterelor universului. Ne dorim să creăm un mediu în care atât copiii, cât și adulții să se bucure de minunile științei, să participe la experimente interactive, să asiste la prezentări captivante și să interacționeze cu oameni de știință pasionați. Scopul nostru este de a stimula gândirea critică, de a încuraja inovația și de a sprijini educația științifică în rândul publicului larg”.
Știați că fulgerele pot atinge temperaturi mai mari decât suprafața Soarelui?
„Lumea din jurul nostru devine mult mai interesantă atunci când o privim prin prisma științei. De exemplu, știați că toți copacii sunt alcătuiți în mare parte din aer? Când ard, se reîntorc în atmosferă, eliberând căldura Soarelui capturată de-a lungul anilor. Sau știați că fulgerele pot atinge temperaturi mai mari decât suprafața Soarelui? Astfel de descoperiri fascinante sunt doar o mică parte din minunățiile pe care știința ni le dezvăluie”, mai adaugă organizatorii.
„Ne bucurăm să împărtășim cu voi frumusețea științei, care ne oferă o înțelegere profundă a universului. Fie că vorbim despre uneltele de piatră create acum 2,5 milioane de ani sau despre descoperirea focului de către Homo Erectus, fiecare pas în știință ne-a ajutat să evoluăm și să ne extindem cunoștințele. Așa cum spunea Carl Sagan, știința este o ”candelă în întuneric”, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a depăși superstițiile și necunoscutul.
Așadar, haideți să aprindem din nou candela, să luminăm împreună întunericul din jurul nostru!”.