UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind sistemul public de pensii, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Legea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice.
Actul normativ promulgat de către şeful statului vizează întărirea principiului contributivităţii, astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat.
De asemenea, legea urmăreşte asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, precum şi introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii, şi anume principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii.
Deputaţii au adoptat, luni, noua Lege a pensiilor publice, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat.
Proiectul va putea fi contestat timp de două zile la Curtea Constituțională, iar ulterior merge la promulgare. Proiectul de lege privind pensiile publice a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.
UPDATE. Nicolae Ciucă a declarat că PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor. „Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viaţă de muncă. Întotdeauna am susţinut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilităţii oricărei creşteri a pensiilor”, a adăugat liderul PNL.
„PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaţilor – cu contribuţia parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgenţă, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil”, a scriis Nicolae Ciucă, luni pe Facebook.
Ciucă a adăugat că PNL vrea ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viaţă de muncă
„Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viaţă de muncă. Întotdeauna am susţinut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilităţii oricărei creşteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1265 lei, la 1785 lei, nivel de la care se aplică noua creştere votată azi”, a mai precizat liderul liberalior.
Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, la dezbaterile din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, că acest proiect vine cu pensii care „reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc”. Deputaţii au adoptat proiectul de lege, votul fiind unul decizional.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 „contra” şi 17 abţineri, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu.
UPDATE. Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Legea urmează să fie votată în plenul Camerei.
Parlamentarii din comisie au clarificat o prevedere în lege potrivit căreia pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Un alt amendament a fost adoptat în legătură cu vârsta de pensionare a minerilor. Aceștia se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.
„Noua Lege a pensiilor reprezintă o formă de respect pentru românii care au muncit, dar și pentru românii care muncesc. Legea are două elemente importante – contributivitatea și munca. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor.
Cred că este important ca fiecare dintre noi, astăzi, în ceea ce privește acest proiect de lege, să arătăm că suntem o echipă, aceeași echipă, echipă care reprezentăm interesele românilor și înțelegem cât de important este, pe de o parte să adoptăm azi acest act normativ în procedură de urgență, așa cum a aprobat Biroul permanent, dar în același timp, la timp pentru a fi gata cu reforma, astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4% care ar fi înghețat pensiile românilor până în 2070.
Contăm pe susținerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege, și, împreună ne dorim ca în anii ce urmează românii să se bucure de prevederile pe care noul proiect le aduce”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
UPDATE. Liberalii au decis luni, în şedinţa conducerii partidului, că vor vota Legea pensiilor şi în Camera Deputaţilor, au transmis surse liberale. În plus, PNL consideră că sunt limite peste care nu vor accepta să treacă, şi anume respectarea angajamentului faţă de salariile din educaţie şi măsurile care ţin de Sănătate dar şi menţinerea unui buget mare pentru investiţii.
Liberalii au decis luni, în şedinţa conducerii partidului, că vor vota Legea pensiilor şi în Camera Deputaţilor, arătând că PNL a majorat pensiile cu 405 în trei ani şi punctul de pensie de la 1265 la 1785, dar insistă ca majorarea să fie sustenabilă.
Coducerea PNL a mai discutat că sunt limite peste care nu vor accepta să treacă, şi anume respectarea angajamentului faţă de salariile din educaţie, luat în luna iunie precum şi măsurile care ţin de Sănătate.
Potrivit liberalilor, menţinerea unui buget mare pentru investiţii este obligatoriu.
În şedinţa BPN au fost prezenţi şi lideri ai conducerii ALDE. LIderul PNL, Nicolae Ciucă a transmis că îşi propune ca PNL să devină axul în jurul căruia se va coagula dreapta românească.
Deputaţii sunt chemaţi, luni, să dezbată şi să voteze Legea pensiilor, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat.
Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) va fi dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, dacă va fi emis la timp Raportul comisiei de specialitate.
Legea în forma adoptată de Senat poate fi consultată AICI.
O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii.
Un plen al Camerei se va desfăşura începând cu ora 16.00. Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.
Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.
După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege
Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că ”o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi 19 abţineri.
CITEȘTE ȘI: